Oligarhiks nimetatud, kuid linnapeana rahva hulgas populaarne Lembergs oli valimistel viienda tulemusega seimi pääsenud Roheliste ja Talurahva Liidu (ZZS) peaministrikandidaat, teatab BNS.

"Minu arvates peaksid valitsuse moodustama kaks vooruslikku nunna - Zatlers ja Üksmeele Keskus -, sest 28. mail nõudis Zatlers, et peaminister Valdis Dombrovskis moodustaks Üksmeele Keskusega valitsuse. Nüüd on neil kahel parteil, mis ei ole kunagi varem võimul olnud, hea võimalus moodustada enamus. Ja las need, kes on olnud varem valitsuskoalitsioonis, seal hulgas ZZS, istuvad mõnda aega opositsioonis," ütles Lembergs kommertstelekanalile LNT.

Vastuseks küsimusele ZZS-i taktika kohta koalitsioonikõnelustel ütles Lembergs, et tema erakond on andnud ühe käe Üksmeele Keskusele ja teise Zatlersile, nii et suurt manööverdamisruumi ZZS-il ei ole.

Lembergsi sõnul pole vähimatki kahtlust, et peaministriks saab praegune Riia linnapea, Üksmeele Keskuse liige Nils Ušakovs, ZRP peaministrikandidaat Edmunds Sprūdžs saab rahandusministriks ja Zatlers ise tervishoiuministriks. "Valitsus on selge," rääkis ta.

Tema arvates ei hakka peaminister Valdis Dombrovskise paremtsentristlik erakond Ühtsus valitsust juhtima ning peaks koos ZZS-iga opositsiooni minema, sest rahvas saatis eelmise parlamendi laiali. "Selline on valijate tahe."