Oleme taas ristteel — seda nii materiaalselt kui vaimselt. Kuigi vanal ajal arvutati aega planetaarse kaheteistaastase tsükli järgi, oleme 20 aastaga läbinud vist rohkem, kui oleks tavatingimustes suutnud 40 aastaga. Kuid teisalt, meeletu seadusloome, kus 20 aastaga on vastu võetud palju seadusi, mida tegelikkuse enam ei eksisteeri ja mida oli vaid vaja ajutiselt, paneb inimesi mõtlema: miks on üldse vaja nii suurt seaduste väljatöötamise kvantiteeti — tehkem seadusi palju vähem, aga tehkem häid seadusi, mida aeg ei suuda hävitada ega rikkuda. Keskendugem oma rahva vajadustele ja õitsengule.

Meil on suur tööpuudus ja meil on nn prügikastiinimesi, keda minagi olen käinud supiköögis teenindamas. Suur osa meie maaelanikkonnast elab alla vaesus- ja toimetulekupiiri — kas see on nende endi viga, süü, või on siin midagi viltu riigijuhtimisel ja rahva vajadustega mittearvestamisel?

Üks praegusi poliitikutepoolseid möödalaskmisi on kahtlemata erakondlik piiratus ja eilse päeva ideoloogiad. Ja meil ei ole riigis strateegiat, mis oleks meie ülimaks suunitluseks kahekümne, viiekümne, saja ja isegi tuhande aasta jooksul. Mida teha, et nii enam ei oleks?

Ei tahaks olla mingi targutaja, kuid on asju, mis on ilmselged ja alati peab olema keegi, kes ütleks välja vead või näitaks kätte võimalused, mida teha ja kuhu minna. Siiani on meil aeg-ajalt juhindutud ühepäevamõtlemisest ja riigi juhtimise juurde on liiga tihti juhtunud vähese elukogemusega noorpoliitikud või siis seisavad seal kramplikult võimust kinni hoides vanad, eilse päeva mõtteviisiga tegelased. Ma ei ütle, et see käiks enamuse kohta. Põhjuseks on eelkõige süsteemi puudumine, mis ei sea poliitikutele mingeid kvalitatiivseid nõudeid ja samuti näiteks kaugema eesmärgi puudumine.

Meie enda rahva seast välja kasvavad Einsteinid, Teslad, Bohrid, Hopenheimerid, Saharovid löövad pea peale kogu meie arusaama füüsikast ja maailma alustest juba homme, kui mitte täna. Meie keskele sündinud uue põlvkonna Buddhad, Jeesused, Gandhid, Ema Theresad aitavad meil mõista ja ellu viia inimese suurust ja leida teed universaalse mõistmise, andestuse ja armastuse juurde, kus kehtivad Inimese vendluse ja Jumala Isaduse põhimõtted.

Pöördudes 24. veebruaril 2008 Estonia teatris Eesti Vabariigi väljakuulutamise aastapäevakõnes rahva poole, ütles president Toomas Hendrik Ilves muuhulgas järgmist:

„Nõudlik maailm me ümber esitab meile järgmise kümnendi jooksul mitmeid tõsiseid küsimusi. Neid kõiki loetleda on võimatu, mistõttu piirdun tähtsamaga. Esimene ja olulisim neist on energia. Ehk küsimus, kas meil jätkub energiat, et muutuda tarkade inimeste majanduseks, ja otsustada ise selle üle, mida ja kuidas me teeme. /…/ Tänased vastused ja arutelu tase ei veena. Ei mind, ei Sind ega paljusid teisigi. Meil on vaja lahendusi, mis ühtaegu töötavad tehnoloogiliselt, aga kõlbavad ka ökoloogiliselt.“

Teaduslik mõte peab olema vaba ja lennukas, ja vastama sellele, millele president osutas, sõnades:

„Ma kutsun Sind arutama ja arutlema. Ma julgustan Sind olema julge oma ideedes ja tegudes. Julgus andis meile Eesti Vabariigi, andis meile kaks korda vabaduse. Seesama julgus, pealehakkamine ja ühine tegevus annab meile ka väärika ja parema elu edaspidi.“

Kui me suudame end lahti rebida sellest vanast mõttemallist, vanast paradigmast, mis on meile sisse kulunud ja mida kultiveerivad paljud energeetika arengu väljatöötajad senimaani, siis muutub meie arusaamine meie võimalustest drastiliselt ja meie tulevik muutub sellele vastavalt.

Me peame hakkama uskuma ja võtma teadmiseks, et maailmas on ligemale 200 aastat olnud teistsugune energiatootmise kava, millele andis hiljem lootust ja usku juurde Nikola Tesla, kelle lennukas ja tolle aja kohta hull idee: varustada kogu maailm traadita energiaülekande abil tasuta elektriga, oli siis tõeliselt alustalasid raputav, kuid tänapäeval, kui enam ei ole võimalik teadmisi vaka all hoida ja neid kalevi alla või seifidesse peitu panna, ei ole seegi idee enam teostamatu. Selle kohta on tabavalt hästi öelnud oma avalikus kirjas Al Gore’le Uue Energia Liikumise alusepanija USA Cornelli Ülikooli endine professor füüsik ja endine astronaut Dr. Brian O’Leary:
„Uue energia all mõtlen ma innovatiivseid lahendusi potentsiaaliga, mis võimaldavad sooritada kvantumhüpet meie võimes ammutada odavat, puhast ja detsentraliseeritud energiat kütuste ja elektri tootmiseks. Mainstreami teadus võib, aga ka ei pruugi neid lahendusi ära tunda.“

Tulles uuesti tagasi presidendi kõne juurde, siis ütles ta muuseas veel järgmist:
„Me peame olema ise piisavalt suured, et pöörastel, uutel ideedel oleks õhku ja ruumi siin idaneda ja kasvada. Vaid sada aastat tagasi oli ju pööraselt julge unistada, et ükskord on Eesti riik. Just nüüd, kui me ei pea enam igapäevaselt muretsema oma kultuuri elusoleku pärast või lahendama teravaid toimetulekumuresid, peaksime leidma tahtmist midagi teisiti teha.“

Seepärast siis toon ära kimbu „hulle“ ideid, mis oleks vaja teostada, jõudmaks külluseni kõigi ja igaühe jaoks, jõudmaks Eestini, mida me kõik oleme tahtnud:

Tuleviku Eesti peaks olema sõltumatute inimeste Eesti, kus isiklik sõltumatus riigist on saavutatud ja igas peres on isiklik lihtne ja odav elektritootmise lahendus, kus meid ei piira üldine energiavõrgustik ja vajadusel saame oma elektrit tavalahenduste abil üle kanda oma naabritele ja kõigile, kel vaja. See peaks olema nii lihtne nagu tolmuimeja seina lülitamine. Energiasõltumatus on tee üleüldisele küllusele materiaalsel tasandil.

Teiseks: Eesti maksusüsteem peab muutuma tervikuna: käibemaks ja tulumaks tuleb viia nulli! Inimeste maksustamine nende töö tulu riigile röövimise läbi on ebaeetiline. Maksustada tuleb vaid tarbimist — ka pangad peavad siin olema võrdselt koheldud. Deebetmaksust on räägitud ja seda on katsetatud maailmas paljudes maades — ja see töötab. Teisisõnu on tegu uue leheküljega, mis aitaks meie majandust turgutada samuti, nagu eeltoodud energialahendused.

Kolmandaks: haridussüsteem tuleb muuta väärtuspõhiseks ja valitsuse reformidest mittesõltuvaks, isetoimivaks ja -täiendavaks süsteemiks. Kõrgharidus peab olema kõigile kodanikele tasuta. Õpilastele tuleb õpetada headuse filosoofiat. Õpetajad peavad saama töö väärtusele vastavat kõrget palka.

Neljandaks: ettevõtluses tuleb anda ettevõtjatele vabad käed kõiges ja mitte piirata uusi ettevõtjaid paberimajandusega. Tarbimismaks on automaatne ja ei vaja raamatupidamist üldse. Laekumised toimuvad igalt ettevõttelt ja ka tavakodanikult otse riigikassasse!

Viiendaks: igale vastsündinule tuleb kinkida riigimaadest 1 ha maad (koos metsaga). See on riiklikuks investeeringuks iga uue inimese tulevikku.

Kuuendaks: teadusuuringud tuleb suunata rahvale ja riigile arenguliselt vajaminevatesse rööbastesse — ja lisaks, haridussüsteemi tuleb sisse viia elu põhivärtustest arusaamine ja elufilosoofia ja inimeseõpetuse kvalitatiivselt uus õppekava. Kõik edumeelsed teadussaavutused peaksid kajastuma ka kooliõpikutes võimalikult kiiresti.

Seitsmendaks: lapsi sünnitanud ja kasvatavad emad peaksid saama riigi kulul ülalpidamist vähemalt lapse kooliminekuni — iga lapse pealt riigis arvestatud keskmise palga ulatuses.

Kaheksandaks: Eesti vajab uut aadelkonda — see peaks välja kasvama õilsuse põhimõtetest.

Üheksandaks: Eesti on neutraalne ja sõjaliste blokkidega mitteliitunud riik — kõik sõjalised kohustused teiste riikide ees lõpetatakse.