Kui loetud oli üle 99 protsenti häältest, näitasid keskvalimiskomisjoni esialgsed tulemused 83,76 protsenti poolthääli. EL-iga liitumine peaks aset leidma 2004. aasta mais.

Hääletusaktiivsus oli prognoositud 60 protsendist tunduvalt madalam, kuid tulemuses ei kaheldud, sest kõik neli parlamendiparteid oli rahva seas kihutustööd teinud veebruarist alates.

Ungari on Euroopa Liidu kolmas kandidaatriik, kes korraldab rahvahääletuse ühendusse astumise üle. Sloveenia ja Malta on juba EL-iga ühinemise referendumil heaks kiitnud.

Ungarlaste jaoks on EL-iga liitumisel eeskätt majanduslikud põhjused. Takistamatu pääs EL-i turule aitaks kindlustada alates 1989. aastast läbi viidud vabaturureforme.

“Euroopa on iga vabariigi kodaniku jaoks hea võimalus ja väljavaade. Me jõuame rikkamasse, turvalisemasse ja rahulikumasse maailma. Taasühinenud Euroopasse,” ütles peaminister Peter Medgyessy laupäeva õhtul Budapestis Doonau kallastele kogunenud tuhandetele ungarlastele, kes tähistasid referendumit ilutulestikega.

Osa ungarlasi siiski kardab, et laienev Euroopa Liit vähendab sellise väikese riigi nagu Ungari suveräänsust.

“Raskeim töö on veel ees. Nüüd on suurte sõnade asemel vaja suuri tegusid,” manitses ekspeaminister Viktor Orban.

Miljoneid dollareid kulutati reklaamile, et mõjutada ungarlasi astuma viimast suurt sammu välispoliitikakursil, mille valitsused panid paika juba 1989. aastal.