Politsei leidis biorelvana kasutatavat mürki kahest Lyoni vaksali hoiukappi jäetud pudelist esmaspäeval, olles saanud telefoni teel häireteate riiklikult raudteekompaniilt SNCF.

Hoiukapis oli “kaks katseklaasi pulbriga, üks vedelikku täis pudel ja kaks väiksemat pudelit, milles oli samuti vedelik”, öeldi siseministeeriumi avalduses.

Kaks väiksemat pudelit sisaldasid “jälgi ritsiinist väga toksiliseks mürgiks osutunud lahuse koostises”.

Ritsiin on üks tugevamaid looduslikke mürkaineid ning seda saadakse riitsinuse seemnetest.

Prantsuse võimud tegid avastuse teatavaks pärast USA Iraagi-vastaste rünnakute algust, kuid juurdlusele lähedased allikad kinnitasid, et mingit sidet neil kahel asjal ei paista olevat.

Juurdlusallikate teatel peaks purgikestest leitud ainete koostise uurimine lõpule jõudma reedel.

Prantsuse võimud on riigis julgeoleku tagamiseks võtnud vastu töökorralduse, mis näeb ette hoiukastide kontrolli vähemalt iga kolme päeva tagant.

Briti politsei konfiskeeris jaanuaris Põhja-Londonis toimunud haarangu käigus märkimisväärse koguse ritsiini ja vahistas viis alžeerlast.

Ritsiin on tsüaniidist 6000 korda tugevama toimega mürk. Täiskasvanud inimese tapmiseks piisab 70 mikrogrammist — umbes soolatera suurusest — mürgikogusest.

USA valitsusallikad teatasid jaanuaris, et Luurekeskagentuur uurib võimalust, et terrorivõrgustik al Qaeda plaanib kasutada ritsiini Briti sõdurite toidu mürgitamiseks.