President Nicolas Sarkozy teatas neljapäeval, et peab samal päeval Élysée palees kõrgete julgeolekuametnikega erakorralise koosoleku. Kohtumisel arutatakse Prantsuse sõdurite uusi julgeolekumeetmeid ajani, kui nad Afganistanist lahkuvad, vahendab BNS.

Sarkozy ütles, et tänavune paraad on pühendatud hukkunud sõduritele. Kolmapäeval Afganistanis surma saanud sõdurid olid vanuses 27 kuni 38. Kokku on Afganistanis alates 2001. aastast hukkunud 69 Prantsuse sõdurit.

Enne paraadile minemist külastas president sõjaväehaiglat, kus on ravil Afganistanis haavata saanud sõdurid. Osa sõdurite lähedastest istusid koos presidendi ja ministritega tribüünil Champs-Élysées' avenüül, kust nad said tuhandete sõdurite paraadi jälgida.

Sarkozy teatas hiljutisel Afganistani-visiidil, et veerand 4000-liikmelisest kontingendist tuuakse järgmise aasta lõpuks koju, ning on lubanud, et pärast 2014. aastat ei jää Afganistani ühtegi "lahinguüksust", kuid tema vastased on kaugemale läinud.

Sotsialistide presidendikandidaadiks pürgiv François Hollande lubas, et kui ta järgmise aasta mais valimised võidab, toob ta kõik sõdurid aasta jooksul koju.

Teine võimalik sotsialistide kandidaat, parteijuht Martine Aubry kutsus sõdureid "täpselt ja kindlameelselt" Afganistanist ära tooma.

Prantsuse armee osaleb ka Liibüa õhurünnakutes ja aitas Elevandiluurannikul võita võimu külge klammerunud endist president Laurent Gbagbot.

Kokku on Prantsusmaal välismaistes konfliktikolletes 13 500 sõjaväelast.