“Euroopa Inimest” valib Lätis juba viiendat aastat Euroopa Liikumise juhatus, tuginedes oma otsustes elanike arvamusele.

Varem on selle tiitli pälvinud Euroopa Liitu tutvustava raamatu autor Eduards Bruno Deksnis, justiitsminister Valdis Birkavs, Eurovisioonil edukalt esinenud ansambli BrainsStorm solist Renars Kaupers ning president Vaira Vike-Freiberga.

Esmaspäeval Riias Mustpeade majas toimunud austamistseremoonial toonitati, et ehkki Naumova pole rahvuselt lätlane, on ta tõestanud oma armastust Läti vastu.

Läti Euroopa Liikumise presidendi Ainars Dimants sõnul sai Naumova selle tiitli “Läti euroopaliku eneseteadvuse kujundamise eest”.

Naumova ütles pärast tormilise aplausi saatel lillekimbu vastuvõtmist, et “Euroopa Inimese” tiitli saamine tuli temale sama ootamatult nagu lauluvõistluse võitmine.

“Mulle teeb rõõmu, et Läti liigub nii kiirelt Euroopasse,” ütles Naumova, täheldades, et järgmine aasta kujuneb Läti jaoks väga tõsiseks, sest tuleb korraldada Eurovisiooni lauluvõistlus ning referendum Euroopa Liiduga ühinemise küsimuses.

Tiitlikandidaadiks esitatute seas edestas Naumova võimsalt nii endist välisministrit Indulis Berzinšit kui ka Läti pealäbirääkijat eurokõnelustel Andris Kesterist.