Briti arhiiviameti jaoks on seekordne toimikute avalikustamine kõigi aegade suurim.

Avalikkuse ette jõudvad dokumendid näitavad, kuidas salateenistus MI5 jälgis Briti fašistide liidrit Oswald Mosleyt, Briti kommunistide liidrit Harry Pollittit ja fašiste toetanud ameerika luuletajat Ezra Poundi.

Arhiivides on toimikud Briti sõjaaegse peaministri Winston Churchilli sugulase Clare Sheridani kohta, kes avaldas Türgist Briti-vastast propagandat, kuid väitis hiljem, et oli brittide teenistuses ning jälgis ühe juhtiva nõukogude aktivisti tegutsemist Istanbulis.

MI5 pidas silmas ka St John Philbyt, külma sõja ajal Briti luuresse imbunud kurikuulsa Nõukogude Liidu agendi Harold ’Kim’ Philby isa. Philby seenior oli riigiteenistuja Briti võimu aegses Indias, hakkas hiljem maadeuurijaks ja pöördus islamiusku.

Suurbritannia Lähis-Ida poliitika ägeda kritiseerijana pandi ta 1940. aastal vangi, kui London püüdis natsliku Saksamaa vastu sõjaks valmistudes teisitimõtlejate hääli vaigistada.

Dokumendid heidavad valgust ka sõjaaegse Briti topeltagentidele, kes pealtnäha töötasid sakslaste heaks. Agendid on toimikuis vaid MI5 koodnimedega nagu “Kolmratas” (Tricycle), “Želatiin” (Gelatine), “Vikerkaar” (Rainbow) ja “Värdjas” (Freak).

Agentidega tegeles valitsuse Kaksikristi Komitee, mida asjassepühendatud nimetasid “Kahekümne komiteeks”, sest selle nimi tähendas rooma numbrina 20.

“Me juhtisime ja kontrollisime aktiivselt Saksa spionaažisüsteemi selles riigis,” väitis komitee esimees hiljem.

Toimikutes paljastub Briti sotsialisti ja fašisti Unity Mitfordi tegevus. Salateenistuse sõnul oli naine “rohkem nats kui natsid ise”.

MI5 jõudis 1939. aastal järeldusele, et Mitford “paistab olevat hüsteeriline ja tasakaalutu isik, kellest sakslastel ei ole sõja ajal ilmselt vähimatki kasu”.

Sõja puhkemise järel üritas Mitford end tappa ja lasi kuuli pähe, kuid elas poolvegetatiivses olekus veel 1948. aastani.

Kõik neljapäeval avalikustatavad 311 toimikut, paljud neist tsenseeritud ja varustatud templiga “Ülisalajane”, on nüüdsest kõigile huvilistele kättesaadavad. Kokku on MI5 andnud avalikkuse käsutusse 1643 toimikut.