31 teadlast 14 riigist tegid sellise otsuse pärast mitmete mobiiltelefonide ohutust puudutavate uurimuste läbivaatamist. Teadlaste meeskond leidis piisavalt tõendeid, et klassifitseerida mobiiltelefonide kasutamine inimestele arvatavasti vähki tekitavaks, teatab CNN.

Teadlased leidsid tõendeid, mille järgi kasvab mobiiltelefonide kasutajatel võimalus haigestuda kesknärvisüsteemi kasvajasse glioomi ning ajukasvajasse akustilisse neuroomi. Teiste vähiliikide puhul pole otseselt järeldustele jõutud.

„Suurim probleem on see, et enamik keskkonnafaktoritest peavad mõjuma mitukümmend aastat, enne kui me näeme tagajärgi,“ ütles Los Angelese Cedars-Sinai meditsiinikeskuse neuroloogiaosakonna juhataja doktor Keith Black.

Mobiiltelefonidest välja kiirgavat radiatsiooni nimetatakse mitteioniseerivaks. See ei meenuta röntgenkiirgust, vaid väga nõrka mikrolaineahju.

„Kõige lihtsamalt väljendudes teeb mikrolaineradiatsioon sama, mis juhtub toiduga mikrolainetes, põhimõtteliselt küpsetab see aju,“ ütles Black. „Lisaks vähi ja kasvajate põhjustamisele võib tekkida rida muid häireid, nagu kognitiivse mälu kahjustumine, sest me hoiame oma mobiiltelefone lühiajalise mälu sagarate juures.“

Euroopa keskkonnaagentuur kutsub üles uusi uurimusi läbi viima, väites, et mobiiltelefonid võivad olla rahvatervisele samasugune oht nagu suitsetamine, asbest ja pliibensiin. Pittsburghi ülikooli kuulsa vähiuuringute instituudi juht saatis kõigile oma töötajatele kirja, milles kutsus üles piirama mobiiltelefonide kasutamist võimaliku vähiohu tõttu.

„Kui vaadata vähi arenemist, eriti ajuvähi, siis see areneb pikka aega. Ma arvan, et on hea mõte anda avalikkusele mingisugune hoiatus, et pikaajaline mobiiltelefoni radiatsiooni käes viibimine võib vähki tekitada,“ ütles Washingtoni ülikooli professor doktor Henry Lai, kes on uurinud radiatsiooni üle 30 aasta.

Mobiiltelefonide ja vähi seoste kohta läbi viidud suure rahvusvahelise uurimuse tulemused avaldati 2010. aastal. Selles osalenutel, kes olid kasutanud mobiiltelefoni 10 ja enam aastat, esines kaks korda sagedamini ajuglioomi, mis on üks kasvajaliikidest. Seni pole uuritud pikaajalise mobiiltelefoni kasutamise mõjusid lastel.

„Laste koljud on õhemad. Radiatsioon pääseb sügavamale laste ja noorte täiskasvanute ajju. Nende rakud jagunevad kiiremini, mistõttu võib radiatsiooni mõju olla palju suurem,“ ütles Black.

Veebruaris näitas USA rahvusliku tervishoiuinstituudi uurimus, et 50 minutiga mobiiltelefonilt saadav radiatsioon suurendab ajurakkude aktiivsust. Kunstlikult stimuleeritud aju aktiivsuse mõju pole veel uuritud.

Paljude populaarsete mobiiltelefonide tootjad juba hoiatavad kliente, et need hoiaksid aparaate kehast eemal ning meditsiiniekspertide sõnul on olemas ka teisi viise mobiiltelefonide radiatsiooni vähendamiseks. Mida kaugemal on telefon kehast, seda vähem kiirgust inimene saab.

Mobiiltelefonid kiirgavad kõige rohkem, kui üritavad mastiga ühendust saada. Liikuv telefon ja nõrgas levialas asuv telefon peavad töötama suurema võimsusega, mis tekitab suuremat kiirgust. Telefoni kasutamist võiks vältida liftides, hoonetes ja maapiirkondades, kui soovitakse vähendada radiatsiooni käes viibimist.