“Kui keegi kaebaks riigiduuma otsuse konstitutsioonikohtusse, olen kindel, et ta võidaks. Kui aga kohus langetaks mitte juriidilise, vaid poliitilise otsuse, tuleb meil pöörduda rahvusvaheliste organite poole, muud lahendust ma ei näe,” ütles Tatarstani parlamendi teadus-, haridus- ja kultuurikomisjoni esimees Razil Valejev.

Tema hinnangul on reedel Venemaal vastuvõetud rahvuskeelte seadus ülepolitiseeritud ning tehti vastukaaluks Tatarstani seadusele tatari keele üleviimisest ladina tähestikule.

Valejevi sõnul muutis riigiduuma lingvistilise ja kultuuriloolise küsimuse poliitiliseks.

Ühtlasi hoiatas ta, et vastne seadusparandus läheb vastuollu Venemaa rahvusvaheliste lepingutega ning rikub inimõigusi.

Tatarlased kasutasid sajandeid araabia tähestikku. 1927. aastal läksid peaargu kõik Nõukogude Liidu aladel elanud turgi rahvad üle ladina tähestikule, kui 1939. aasta reformiga viidi tatari keel üle kirillitsale.

1999. aasta septembris võttis Tatarstani Vabariigi parlament vastu seaduse tatari keele taas ladina tähestiku järk-järgulisest kasutuselevõtust. Kuni 2011. aasta septembrini on lubatud mõlema tähestiku kasutamine. Praegu õpetatakse tatari keelt ladina tähestiku alusel eksperimendi korras vaid 60 koolis.