Tegemist on esimese vabatahtlike merepäästjate koolituse raames asetleidva ühisõppusega, millest võtavad lisaks päästeliidu liikmetest vabatahtlikele osa ka piirivalve ja õhujõudude spetsialistid, teatas päästeliit.

Punaste rakettide kasutamine on rahvusvaheliselt rangelt reglementeeritud, kuna tegemist on hädasignaaliga. Eesti priitahtliku päästeliidu, politsei- ja piirivalveameti, kaitseväe õhujõudude ja Revali merekooli ühise merepäästeõppuse osaks oleva hädasignaalide kasutamise harjutuse jaoks on pääste- ja koordinatsioonikeskus JRCC Tallinnalt saadud eriluba.

"Merepäästja baaskursuse programm on koostatud eesmärgiga tagada erinevate ametkondade ja vabatahtlike merepäästjate sujuv koostöö mereõnnetuse puhul. Lisaks parimatele oma ala tundvatele lektoritele ja instruktoritele saame meie siia lisada uue väljaõppekeskuse võimalused Pirital ning koolituse vastavuse rahvusvahelisele ISO standardi nõuetele," ütles Revali Merekooli juht Agur Sakkarias.

"Suureks abiks on meile ka politsei- ja piirivalveameti lennusalga kopter oma meeskonnaga, kes pühapäeval kella 12 paiku on lubanud õppusele kohale lennata ja kursusel osalejad, kes sel ajal merevees praktilisel treeningul on, kopterisse vintsida," lisas Sakkarias.

Merepäästja baaskursuse programm vastab täielikult siseministeeriumi poolt ette valmistatud riigipiiri seaduse muutmise eelnõus sätestatud vabatahtliku merepäästja väljaõppe tingimustele ning selle alusel hakkavad päästeliidu pea 20 vabatahtliku merepäästega tegelevat meeskonda lähiajal ka koolitust saama.

"Piirivalve kui merepäästesündmuste lahendaja huvi on tagada kogu Eesti vabatahtlike päästjate väljaõppel ühtlane ja koos meiega merel töötamiseks piisavalt kõrge tase, ühiselt ette valmistatud merepääste baasprogramm peaks selle ka garanteerima," sõnas politsei- ja piirivalveameti mereoperatsioonide büroo juht Kalmer Sütt. "Seetõttu osalevad koolitusel ka piirivalve ja õhuvägede spetsialistid."

"Päästeliit on oma liikmete poolt püstitatud esimese merepäästega seotud ülesande täitnud: loodud on merepäästjate baaskoolituse programm, mis vastab Eesti vajadustele ja on siin ka reaalselt rakendatav. Tegeleme aktiivselt ja tulemuslikult juba järgmiste etappidega: tegutsemiseks vajaliku rahastamise ning varustuse hankimisega,“ ütles päästeliidu nõukogu esimees Rait Killandi. "Vabatahtlike huvi merepäästealase tegevuse vastu on väga suur," lisas ta.