Ahtisaari kinnitas, et üritab ühtlasi Euroopa Liidu riikidelt saada Põhja-Koreale rohkem toiduabi, vahendas BNS.

"Ma ei olnud enne seda reisi arugi saanud, et olukord on niivõrd tõsine. Kõige rohkem kannatavad lapsed, vanurid ja rasedad naised. Abi on vaja kiiresti kohale toimetada," tõdes Ahtisaari ajalehele.

USA endine president Jimmy Carter lahkus neljapäeval Põhja-Koreast, kus tema kolmepäevase visiidi eesmärgiks oli leevendada pingeid Korea poolsaarel ja edendada tuumadesarmeerimist. Koos Carteriga viibisid Pyongyangis veel kolm endist riigijuhti - Soome president Martti Ahtisaari, Norra peaminister Gro Harlem Brundtland ja Iiri president Mary Robinson.

Maailma Toitlusprogrammi (WFP) pressiesindaja Emilia Casella ütles reedel, et toidupuudus on põhjustanud Põhja-Koreas miljonitel inimestel tõsiseid terviseprobleeme. WFP käivitas ühtlasi erakorralise operatsiooni 3,5 miljoni nälga kannatava põhjakorealase abistamiseks.

Karmi talve ja möödunud aasta kesise aedviljasaagi tõttu on Põhja-Koreas nüüd puudus peamistest toiduainetest. Krooniline alatoitlus on riigis laialt levinud, ütles Casella Genfis ajakirjanikele.

WFP rõhutas, et abioperatsioon autoritaarses stalinistlikus riigis viiakse läbi kõrgeimal tasemel monitooringu ja kontrolli tingimustes, et tagada toidu jõudmine nendeni, kes seda tõesti vajavad.