Päikeseeksperdid on väga mures, sest näevad, et Päike on ärkamas oma ebatavaliselt pikast uinakust raevukusega, mida pole nähtud põlvkondade jooksul. See raevukus võib võtta hiiglaslike magnettormide kuju. Need tormid võivad Maad tabades olla nagu hiiglase rusikas õrnale elektroonilisele tehnoloogiale, mis maailma liikuma paneb. Orkaanid, maavärinad ja tsunamid kahvatuvad selle kõrval, kirjutab Helium.com.

„Me teame, et see on tulemas, aga me ei tea, kui rängalt see meid tabab,“ ütles NASA päikesefüüsika divisjoni direktor Richard Fisher ajalehele Daily Telegraph. „See viib rivist välja kommunikatsioonivahendid, nagu satelliidid ja autode navigatsiooniseadmed, katkestab lennuliikluse, paiskab segi pangasüsteemi, arvutid, kõik, mis on elektrooniline. See tekitab maailmale tohutuid probleeme.“

Hiiglaslik Päikese supertorm võib viia sõjaseisukorra kehtestamise, massilise näljahäda ja lõpuks ühiskonna kokkuvarisemiseni.

„Süsteemid lihtsalt ei tööta enam. Protuberantsid muudavad magnetvälja Maal. See ongi Päikese mõju,“ ütles Fisher.

Alates sellest, kui Päike viimati 1859. aastal ülemaailmset segadust ja hävingut külvas, on tsivilisatsioon arenenud kiiresti tehnoloogilisele infrastruktuurile põhinevaks ühiskonnaks, mille võib geomagnetilise tormiga mõne hetkega minema pühkida.

USA rahvuslik teaduste akadeemia avaldas 2008. aastal sünge raporti „Halva kosmoseilma nähtused – sotsiaalsed ja majanduslikud mõjud“, milles on piinavalt üksikasjalikult kirjeldatud USA 21. sajandi tehnoloogilise baasi potentsiaalset hukku ning sellele järgnevat majanduslikku ja ühiskondlikku kaost.

See sünge raport äratas maailma riikides vähe tähelepanu. Nüüd püüab NASA meeleheitlikult häirekella lüüa, kuigi enamik poliitikutest jäävad hoiatustele kurdiks ning vihase Päikese ees pimedaks.

Kui tõsine on oht?

Arenenud riikides elavad inimesed sõltuvad väga tõsiselt tehnoloogiatest, mida päikesetormid ohustavad – tehnoloogiatest, mis hoiavad käigus finantssüsteeme, elektrivõrke, veepuhastusjaamu, lennuliiklust, põllumajandust, transporti, GPS-i süsteeme lennukitel ja laevadel ning ka igasuguse taseme igapäevast riigivalitsemist.

Päikese supertorm pühiks igasugused kommunikatsioonid Maa pealt ja elektrivool kaoks. Linnad jääksid pimedusse ning otsa lõppeksid vesi ja toit. Ühiskonna kokku varisedes tekiksid päevade jooksul rahvarahutused. Valitsused oleksid suure surve all korra taastamisel miljardite inimeste hulgas, kui tekib massiline näljahäda ja mageveevarud kuivavad kokku.

Infrastruktuuri taastamine võib võtta aastaid, isegi kümme aastat või rohkem. Vahepealsel ajal võib kogu maailmas surra üle miljardi inimese. Veelgi rohkem sel juhul, kui riikide vahel puhkevad nappide ressursside pärast sõjad.

Maailmakuulus USA astrofüüsik Michio Kaku ühineb NASA hoiatusega.

„Meid heidetaks 100 aasta taha minevikku,“ seletas Kaku. Üleminek 19. sajandisse oleks sama kiire nagu lüliti vajutamine.