Havai ülikooli rahvusvahelise Vaikse ookeani uurimiskeskuse teadlaste Nikolai Maksimenko ja Jan Hafneri modelleeringu järgi jõuavad rusud Havai peasaarele 2013. aasta märtsis ja Põhja-Ameerika läänerannikule 2014. aastal, teatab CBC.

Vaatlejad on juba näinud terveid hooneid, laevu ja autosid Jaapani idarannikust eemale triivimas. Ekspertide hinnangul lõhuvad tormid nõrgemad konstruktsioonid väiksemateks tükkideks, kuid tugevamad, nagu näiteks laevad, võivad jõuda Ameerika rannikule ühes tükis.

„Aasta jooksul võib näha kaldale uhutud tükke Loode-Havai merejalaväelaste riikliku monumendi juures. Kahe aasta jooksul on neid näha ülejäänud Havai saartel,” teatasid uurijad.

„Kolme aasta pärast jõuavad rusud USA läänerannikule, California randadele ning Briti Columbiasse, Alaskasse ja Baja Californiasse Mehhikos. Seejärel triivivad rusud kuulsasse Vaikse ookeani põhjaosa prügilaiku, kus hakkavad ringiratast ulpima ja purunevad üha väiksemateks tükkideks.”

„Viie aasta jooksul võib Havai randadele oodata järgmist rusuhunnikut, mis on tugevam ja vastupidavam kui esimene. Suur osa Vaikse ookeani põhjaosa prügilaigust lahkuvatest rusudest jõuab lõpuks Havai riffidele ja randadele.”