Royal Albert Hallis toimunud kontserdi avakõnes avaldas Gorbatšov lootust, et vaatamata vastuoludele oma ametiajal Nõukogude Liidu presidendina õnnestus tal inimestele tutvustada vabaduse ideaale, teatab RIA Novosti.

„Pärast kõiki neid aastaid pean ma ennast õnnelikuks meheks,” ütles Nobeli rahupreemia laureaat kohale tulnud kirjule seltskonnale, kelle hulgas oli poliitikuid, muusikuid ja näitlejaid.

Et osa venelastest peab Gorbatšovi nõrgaks poliitikuks, kes lammutas Nõukogude Liidu on üks põhjus, miks kõige suuremad pidustused tema sünnipäeva puhul, mis oli juba 2. märtsil, leiavad aset Läänes, kus teda peetakse nõukogude elu liberaliseerimise sümboliks ja külma sõja lõpetajaks.

Galakontserdil esinesid ansambel Scorpions, Brian Ferry, Wales metsosopran Katherine Jenkins, belglanna Lara Fabian, Vene bariton Dmitri Hvorostovski ja endine Spice Girlsi liige Melanie C.

Õhtujuhid olid Hollywoodi tähed Sharon Stone ja Kevin Spacey.

Gorbatšov andis üle tema enese järgi nimetatud auhinna „Mees, kes muutis maailma”.

Ürituse organiseerijad kavatsesid koguda 5 miljonit naela, mis läheb vähihaigeid abistavatele organisatsioonidele, sealhulgas Gorbatšovi leukeemiasse surnud abikaasa Raissa nimelisele fondile.