„Gaddafi tapab oma rahvast, on võimetu riiki juhtima ja on reaalsusega sideme kaotanud,” ütles USA esindaja ÜRO juures Susan Rice Valges Majas Reutersi vahendusel.

USA administratsioon on kaitsnud oma seni ettevaatlikku reageeringut Liibüa sündmustele, teatades, et ei ole tahtnud astuda samme, mis võiksid seada ohtu Liibüas viibivad USA kodanikud. Reedel kehtestas Washington Liibüa vastu sanktsioonid. See juhtus vaid mõni tund pärast seda, kui viimane lennuk ameeriklastega pardal oli Tripolist lahkunud.

Lisaks sõjaväeüksuste ümberpaigutamisele ja Gaddafi varade külmutamisele teeb Washington liitlastega koostööd ka võimaliku lennukeelutsooni kehtestamiseks Liibüa kohal.

Rice’i sõnul jälgib USA, kuidas Liibüa opositsioon, mille kontrolli all on suur osa naftarikkast riigist, omavahel kokku sulandub. Sõjalisest abist opositsioonile on Rice’i teatel veel vara rääkida.

Ümberpaigutatud USA sõjalaevu võidakse kasutada humanitaar- ja päästemissioonideks, ütles riigisekretär Hillary Clinton Genfis ja lisas, et Gaddafil on aeg kohe tagasi astuda.

„Ühtki sõjalist tegevust USA mereväe laevade osavõtul ees ei seisa,” ütles Clinton pärast seda, kui Pentagon oli teatanud, et USA liigutab sõjalaevad ja lennuväeüksused Liibüale lähemale.

President Barack Obama administratsioon teatas, et sõjaline tegevus on üks võimalus, mida uuritakse, kuigi paljud analüütikud arvavad, et USA maavägede sissetungi või õhurünnakute tõenäosus on väike.

Esialgu pole selge, millised laevad USA-l Vahemerel on, kuid kaks lennukikandjat asuvad suhteliselt lähedal, Punasel ja Araabia merel.

USA-l on suured baasid Itaalias Napolis, mis on USA Vahemere vägede peakorter, ja Hispaanias Rotas.