Pärnu politsei juhtivinspektori Tarmo Vanamõisa sõnul on see esimene kord, kui haldusasjas on DNA ekspertiis vajalikuks osutunud. “DNA ekspertiiside osa teiste ekspertiisiliikidega võrreldes on ka kriminaalasjades kaduvväike, seda nii ekspertiisi keerukuse kui kulukuse pärast,” ütles Vanamõisa Pärnu Postimehele.

23. juulil palusid rannast tulnud 15aastane Andre ja aasta vanem Pete, et nende sõber võiks kasutada muusikakooli tualettruumi. Majahoidja Marja Velling läks noormehele teed näitama.

“Kui ma tagasi tulin, siis nägin, et kogu fuajee on täis pissitud,” rääkis Velling. “Kaks punast tooli ja sein olid täis lastud, rada läks uksest välja!” Poisid kinnitasid nii politseis kui Andre emale, et nemad seda ei teinud.

Andre ja Pete ütlesid, et urineeris hoopis üks meesterahvas, kes tänavalt lihtsalt fuajeesse oli astunud ja kohe seejärel Chaplini poole läks.

Velling seda versiooni ei usu. “Ma muidugi ei näinud, mis juhtus, aga miks siis poisid itsitasid, kui ma tulin, ja siis jooksu panid?” küsis ta. Velling lukustas kiiresti ukse, et kolmas noormees plehku ei paneks, ning kutsus politsei, kes ka Andre ja Pete tabas.

“Üks üle tee elav inimene rääkis, et tema nägi, kuidas veel kaks poissi tulid koos nendega, kes ka ära jooksid,” seletas Velling. “Võib-olla need kaks tõesti ei teinud, aga nende sõbrad on ikka asjasse segatud.”

Andrele ja Petele koostati haldusõiguserikkumise protokoll süüdistusega pisihuligaansuses. Andre ema nõudis, et tehtaks DNA ekspertiis. “Ma olin nõus selle eest ka ise maksma,” kinnitas ta.

Patrulli- ja liiklusjärelevalve talituse komissar Sander Peremees ütles, et DNA ekspertiis on kõige kindlam viis tuvastada, kas poistel on selles asjas süü. Kohtuarstliku ekspertiisi büroo kohtubioloog-ekspert Anneliis Tõldsepp ütles, et kuni kolme objekti puhul maksab ekspertiisi tegemine 8000 krooni.

Pärnu prefektuur tellib ekspertiisi tavaliselt kohtuekspertiisi ja kriminalistika keskuselt. Ekspert Kadri Vagema ütles, et DNA ekspertiisi hind sõltub oluliselt sellest, kui hea on võrdlusmaterjal ja kui kiiresti proovid laborisse jõuavad.

Muusikakooli direktor Silvi Baradinskas ütles, et kool ei nõua kahju hüvitamist, kuid tegu ise oli väga inetu ja ta tahaks, et süüdlased karistatud saaks.