Sarkozy rääkis kuulajatele, et suudab aktsepteerida ebaõiglast konkurentsi India ja Hiina vahel, kuid mitte mingil tingimusel Saksamaa ja Prantsusmaa vahel, vahendab Ilta-Sanomat.

„Ja ma ei ütle seda vaid sellepärast, et olen Saksamaal,” kuulutas Sarkozy. „Tähendab ma olen Alsace’is,” parandas ta ennast kohe.

Igal pool mujal oleks Sarkozy prohmaka peale naerda võidud, aga nüüd hüüdsid kuulajad kõigepealt hurraa ja siis buu. Sarkozy muutus tõsiseks ja tõstis otsekui alistumiseks käed.

Prantsusmaa ja Saksamaa on strateegiliselt tähtsa Alsace’i pärast sõdinud ja piire edasi-tagasi nihutanud ligi 150 aastat.

Piirkond liideti püsivalt Prantsusmaaga 17. ja 18. sajandi vahetusel, kuid seal oli suurearvuline saksakeelne elanikkond. 1871. aastal vallutas Saksa keisririik selle omale.

Alsace püsis Saksamaa koosseisus Esimese maailmasõja lõpuni, misjärel läks see Versailles’ rahulepinguga taas Prantsusmaa alla. Vaieldav rahuleping oli üks põhjus natside võimuletulekuks Saksamaal. Teise maailmasõja ajal vallutas Saksamaa Alsace’i taaskord, kuid pärast Saksamaa kaotust liideti see uuesti Prantsusmaaga.

Alsace’i sisemised vastuolud on viimastel aastakümnetel vähenenud, kuid Prantsusmaa presidendi prohmakas pälvis suurt tähelepanu.