15. novembril 2009 kohtus USA kongressi delegatsioon demokraat Ike Skeltoni juhtimisel Iisraeli kindralstaabi ülema Gabi Ashkenaziga. Kohtumisel teatas kindral Ashkenazi, et Iraanil on 300 raketti Shihab, mis on võimelised Iisraelini lendama, kirjutab Norra ajaleht Aftenposten, mis sai hiljuti WikiLeaksi saladokumente oma valdusse.

Hoiatusaeg Iraani raketirünnaku puhul oleks vaid 10-12 minutit.

Dokument Ashkenazi ja Skeltoni vahelisest vestlusest ning ka suur hulk teisi dokumente, millele Aftenpostenil ligipääs on, annavad selge sõnumi: Iisraeli sõjavägi valmistub täie hooga uueks sõjaks Lähis-Idas. Iisraeli kaitse- ja luure tippametnikud on öelnud USA esindajatele, et kuigi oht Iraanist on väga tõsine, lähtub kõige akuutsem hädaoht Iraani toetatud Hamasist ja Hizbollahist Gazas ja Liibanonis. Nende kahe islamistliku liikumise raketid on palju täpsemad kui Iraani ballistilised raketid.

Seetõttu usub Ashkenazi, et uus sõda Lähis-Idas leiab aset samades piirkondades, kus eelmisedki, nimelt Liibanonis ja Gaza maakitsusel.

„Ma valmistan Iisraeli armeed ette suureks sõjaks, sest lihtsam on ümber häälestuda väiksemaks operatsiooniks kui vastupidi,” ütles Ashkenazi ameeriklastele.

Hizbollahil on Liibanonis üle 40 000 raketi, millest paljud on võimelised tabama enamikku kohtadest Iisraeli territooriumil. „Praegu on Gazas rahulik, kuid Iisrael on ka Gazat valitseva Hamasiga kokkupõrkekursil. Hamasil on võimalus pommitada Tel Avivi, mis on Iisraeli tähtsaim asustuskeskus,” ütles Iisraeli kindral.

Vaatamata raketitõrjesüsteemidele ei ole Iisrael võimeline kogu oma elanikkonda kaitsma.

Üks miljon iisraellast on rakketide eest kaitsetud. Et selle ohuga võidelda saadab Iisrael pidevalt mehitamata lennukeid Liibanoni, et leida võimalikke sihtmärke.

Seni on droonid edukad olnud.

Järgmises sõjas ei saa Iisrael kinni pidada mingitest linnasõjas ette nähtud piirangutest, teatas Ashkenazi.

Gaza sõja ajal tegutses Iisraeli armee piiratud jõuga ja ilma Gaza territooriume okupeerimata. Samuti otsustati mitte siseneda linnalistesse asulatesse. Selle tulemusena kestis operatsioon, mis oleks võinud kesta kolm päeva, kindral Yoav Galanti sõnul kolm nädalat.

Iisraeli luureteenistuse Shin Beti ohvitseri sõnul oli Gaza sõda edukas, kuid Hamasil õnnestus vaid kuus kuud pärast sõja lõppu sama palju relvi nagu enne Iisraeli operatsiooni. Hamas tegutseb aktiivselt uute sõjaliste võimekuste omandamiseks, mille hulgas oleksid Iraani raketid, mis suudavad tabada Tel Avivi. Samuti tegeldakse oma relvatootmise arendamisega, et olla vähem sõltuv salakaubaveost.

Iisraeli luureohvitseri sõnul on järgmine konflikt Hamasiga seetõttu keerulisem kui oli eelmine sõda.

Iisraeli välisluureteenistuse Mossad agendi teatel on Hizbollahi eesmärk järgmise sõja ajal saata iga päev 400-600 raketti Iisraeli, neist 100 oleks sihitud Tel Avivile. Hizbollah tahab seda teha vähemalt kahe kuu vältel ja tahab olla kindel, et raketid sõja puhkemise korral otsa ei lõpeks.