Eksperdi ja Rootsi riigikaitsekõrgkooli professori Ranstorpi hinnangul peavad terroristid nüüd Rootsit sihtriigiks, vahendab YLE Uutiset Aftonbladetit. "Äärmiselt murelikuks teeb, et terror on nüüd suunatud Rootsi vastu. See on suunamuutus," ütles Ranstorp.

Rootsi kaitsepolitsei säpo ütles ajalehele, et Rootsis on 200 võimalikku terroristi, kellest umbes 80 protsenti on omavahel ühenduses. Ranstorpi hinnangul on veel liiga vara öelda, kas ennast õhku lasknud pommimees kuulus mõnda nendest võrgustikest.

Eksperdi hinnangul sai terrorist abi, sest vaevalt et keegi korraldaks kesklinnas üksinda plahvatust. "Vaadates üksinda kodus Afganistanist ja Iraagist rääkivaid filme ei otsustata, et nüüd aitab ja lähen Stockholmi kesklinna ning lasen ennast õhku. Kaasatud oli teisigi, kes aitasid protsessis."

Ranstorp rõhutab just psühholoogilise toe vajalikkust enesetapurünnaku tegemisel: "Oleksin väga üllatunud kui selgub, et mees tegutses üksi."

Professori hinnangul on Rootsi kaitsepolitseil ülevaade ohtlikumatest isikutest olemas. Seda seisukohta toetab ka fakt, et 28-aastane mees avaldas oma Facebooki kontol radikaalseid teateid ja videoklippe. Ennast õhkinud mehe kohta pidi informatsiooni olema ka MI-6-l, sest ta oli elanud ka Suurbritannias.

Mees lasi ennast õhku Stockholmis Bryggargatanil jõuluostlejate seas eile õhtupoolikul kell viis. Mõni minut varem oli gaasiballoone pungil auto lastud õhku Olof Palme tänaval. Seal sai kaks inimest ka kergelt vigastada.