Osalusprotsent tõotab tulla kõrge ning vastuolud "kahe Ungari" - parem- ja vasakpoolsete, rikaste ja vaeste vahel on hääletuse eelõhtul jõudnud haripunkti.

Võimulejäämise korral saaks Orbanist üks esimesi endise idabloki juhte, kes on on suutnud rahva poolehoiu säilitada ka pärast esimest ametiaega.

Viimaste uuringute kohaselt juhib Orbani partei Fidesz kindlalt opositsiooniliste sotsialistide ees, kelle peaministri paremtsentristlik koalitsioon 1998. aastal kukutas.

Orbani erakonda toetab küsitluste kohaselt 44-47 protsenti valijaist, vasakpoolseid aga 37-39 protsenti. Osalus peaks ulatuma 70 protsendini.

Sotsialistide peaministrikandidaat, ekspankur Peter Medgyessy, on vaatlejate sõnul küll võimekas juht, ent tal puuduvad Orbani kõne- ja esinemisoskus.

Siiski õnnestus tal reedeõhtuses teledebatis, mida jälgis üle poole Ungari elanikest, Orban mitmel korral kaitsesse sundida. Eelkõige jäi valitsusjuht hätta tervishoiu ja põllumajanduse probleemide selgitamisel.

Vastu on Orbanil aga panna viimase nelja aasta majanduskasv, mis ületab Euroopa Liidu riikide oma kahekordselt. Opositsiooni hinnangul on edu tulnud ühiskonna vaesemate arvelt, kes on koondunud Ungari mahajäänud idaossa.

Ka panevad sotsialistid Orbanile süüks marurahvuslikku retoorikat, mis on tekitanud pahameelt naaberriikides Rumeenia, Slovakkias ja Tšehhis. Probleem sai alguse seadusest, millega Ungari kehtestas privileegid Esimese maailmasõja järgse piiridemuutmisega naabermaadesse jäänud 3,5 miljonile etnilisele ungarlasele.

Vasakpoolseid ja mõningaid diplomaate paneb muretsema ka asjaolu, et Orbanil olevat kavas pärast valimisi asuda koalitsiooni antisemiit Istvan Csurka juhitava paremradikaalse Ungari Õigluse ja Elu Parteiga.

Ungari 386-liikmelise parlamendi valimise süsteem on keerukas ning soosib enamasti suuremaid erakondi. Kokku pürib esinduskokku kaheksa erakonda.