Neljapäeval avaldatav Tom Segevi raamat “Wiesenthal — elulugu” paljastab, et Mossad toetas Wiesenthali ning et Iisrael tegi palju rohkem natslike sõjakurjategijate tabamiseks kui varem arvati, kirjutab Iisraeli ajaleht Haaretz.

Natside jahtimise poolest maailmakuulsaks saanud Wiesenthal suri viis aastat tagasi 97-aastasena Viinis.

Holokausti ajal oli Wiesenthal viies koonduslaagris. Pärast sõda võttis ta ühendust USA luureteenistustega ja andis neile üle natslike kurjategijate nimed. Samuti oli ta aktiivne põrandaaluses organisatsioonis Bricha („Põgenemine”), mis aitas holokausti üle elanud juutidel Euroopast Palestiinasse põgeneda.

Pärast Iisraeli riigi loomist hakkas Wiesenthal tööle Mossadi eelkäija, välisministeeriumi riigiosakonna heaks. Kuigi ta polnud iisraellane, sai ta Iisraeli passi, mis võimaldas tal Austriasse jääda.

Raamatust selgub, et 1948. aasta Iisraeli operatsioon Adolf Eichmanni tabamiseks Austrias kukkus läbi.

1948. aasta detsembris saatis riigiosakond kolm agenti Iisraeli kaitsejõudude ohvitseri Michael Blochi juhtimisel Austriasse. Wiesenthali abiga ja koostöös Austria julgeolekuteenistusega jäid agendid Eichmanni ootama Altaussee alpikülas, kus elasid Eichmanni naine ja lapsed. Nad uskusid, et USA sõjavangide laagrist Oberdachstettenist põgenenud Eichmann külastab perekonda uue aasta puhul.

Eichmann aga välja ei ilmunud. Võibolla oli teda viimasel hetkel hoiatatud.

Bloch kirjutas operatsioonist detailse aruande, mis alles hiljuti avalikustati. Lugu kinnitas ka riigiosakonna tollane vanemametnik Asher Ben Natan, kellest hiljem sai Iisraeli suursaadik Saksa- ja Prantsusmaal.

1953. aastal sai Wiesenthal Eichmanni asukoha teada ja teatas sellest Iisraeli võimudele, kuid alles 1960. aastal, pärast luureandmete saamist Saksamaalt, hakkasid Iisraeli agendid tegutsema.

Wiesenthal hakkas Mossadi heaks tööle pärast Eichmanni röövimist ja tegi seda umbes 10 aastat. Tema peamine ülesanne oli natsikurjategijate asukoha kindlaks tegemine, kuid ta andis andmeid ka Saksa raketiteadlaste ja inseneride kohta, kes töötasid Egiptuses.

Mossad finantseeris Wiesenthali büroo loomist Viinis ja maksis talle sularahas 300 dollarit kuus palka.