0.03 Tänaseks siis kõik. Homne äratus on kuue paiku. Huvitav, kas homne tõusmine on lihtsam...?

23.48 Tänaseks hakkab tööpäev läbi saama. Ametlik õhtusöök on läbi, ees on veel vaid pressiga suhtlemine. Mul on hea meel, et jõudsime kokkuleppele Bosnia ja Hersegoviinale MAPi andmises. Samm NATOle lähemale. Kõik on sujunud seni hästi. Mul on hea meel, et hoolimata Islandi tuhapilvega kaasnenud muredest tuli kohale nii palju välisministreid. Koju jõudes aga hakkan valmistuma homseks päevaks. Esimene kohtumine on 7.30 Austraalia kolleegiga. Seejärel on ees veel mitmed kahepoolsed kohtumised oma kolleegidega, aga õhtul tuleb läbi tuleb töötada ka homse NATO ja ISAFi kohtumiste teemad.

21.32 Kontsert meeldis mulle väga ja ka tagasiside külalistelt on olnud hea, nii et siinkohal suur aitäh kõigile tegijatele ja esinejatele. Selliste kohtumiste juures on alati veidi kurb, et tavaliselt sõidavad ministrid kohtumise päeval kohale ja järgmisel lahkuvad ning seetõttu ei võimalda tihe programm neil linnaga ega selle riigi kultuuriga tutvuda. Mul on hea meel, et saime siiski selle lühikese kontserdiga oma külalistele tükikest Eestit tutvustada . Nüüd aga kogunevad ministrid ühispildile, pärast seda algab töine õhtusöök.Teemadeks raketitõrje ja taktikalised tuumarelvad ning jätkub arutelu ka Bosnia ja Hertsogoviina NATO liikmelisuse tegevuskava andmise teemal.

18.40 NATO VMide kohtumise esimese päeva esimene osa on nüüdseks läbi. Arutati Bosnia ja Hertsogoviinale NATO liikmelisuse tegevuskava andmist ja selle arutelu jätkub ka õhtusöögil. Siirdun pressikeskusesse, et anda huvitatuile ülevaade senitoimunust. Pressikeskus asub Olümpia hotellis, kus elab ka suur osa välisajakirjanikke. Huvitav oleks ilmselt Tallinna inimestel näha, milliseks meediainimeste väikeste tööruumide keskuseks on muutunud sealsamas asuv ööklubi Bonnie ja Clyde. Baar on, muide, kinni kaetud. Pärast intervjuusid kiirustan aga Estonia teatrisse, kus algab pooletunnine kontsert kõigile külalistele ning kus tutvustatakse neile Eesti kultuuri ja muusikat.

18.22 Arutasime NATO kohtumisel mitmeid olulisi teemasid. Rääkisime NATO tulevikust ja eelseisvatest väljakutsetest, sealjuures ka NATO strateegilisest kontseptsioonist. Meie jaoks on oluline, et selle kontseptsiooni koostamisel oleksid kaasatud kõik osapooled ning et protsess oleks läbipaistev. Loomulikult peab selle kontseptsiooni keskmesse aga jääma kollektiivne kaitse ja usutav heidutus. Arutluse all oli ka NATO avatud uste poliitika ning EL-NATO suurem koostöö.

Sellised suured kohtumised on ideaalsed kolleegidevahelisteks vestlusteks. Kokku saab palju ministreid, kes üksteist just igapäev ei näe. Nii on võimalik rääkida kolleegiga Türgist USAni ja homme veelgi kaugemate sõpradega. Räägitakse olulistest poliitilistest küsimustest, aga muidugi tehakse ka muud juttu. Nii näiteks kiitis üks kolleegidest muuhulgas kohtumispaiga sisekujundust - ilusates heledates toonides ja loob hea õhkkonna. Seda on hea kuulda, sest eks selle kogu ürituse ettevalmistamisega on palju vaeva nähtud ja on isegi uskumatu milliste detailideni tuleb asju läbi mõelda. Näiteks kohtumislaud, mille taga kõik ministrid istuvad, pidi vastama teatud standardile, mis tähendas, et tuli ehitada spetsiaalne laud, kuna sellist lauda Eestis lihtsalt ei olnud.

16.11 NATO koosoleku raames kohtusin Prantsusmaa välisministri Bernard Kouchneriga. Rääkisime Eesti europüüdlustest ja ka IT-agentuurist, mille asukohamaaks mõlemad kandideerime. Rääkisime ka Eesti püüdlustest saada Rahvusvahelise Frankofoonia Organisatsiooni vaatlejaks. Meie jaoks annaks see võimaluse tihedamalt suhelda prantsuskeelse kultuuriruumi riikidega. Nüüd aga tagasi NATO kohtumistele.

15.13 Suurem osa külalisi on kohale jõudnud. Homme lisanduvad veel ISAF riikide ministrid, need on riigid, kes osalevad Afganistani julgeolekujõududes. Muuhulgas tulevad siia ka Afganistani ja Austraalia välisministrid, nii et päris kaugeid külalisi on oodata. Ei hakka ära sõnuma, ent siiani tundub kõik hästi sujuvat. Hetkel aga alustame kohtumisega.

13.15 Lõppes väga sõbralikus meeleolus kulgenud kohtumine Hillary Clintoniga. Ta on Eestis kolmandat korda. Clintoni arvates võiks Eesti tihedat internetikasutust silmas pidades Eestit nimetada hoopis E-stoniaks. Rääkisime erinevatel teemadel, EL-USA, EL-NATO koostöö, Afganistan, idapartnerlus, Afganistan, Gruusia, Ukraina. Eriti meeldis Clintonile meie suund osaleda rohkem naiste ja laste õiguste kaitsel.

Andsime koos ka pressikonverentsi. Nüüd jooksen järgmisele üritusele – algab NATO VMide mitteametlik kohtumine.

11.42 10.50 Rasmusseniga kohtumine lõppes. Hea on tõdeda, et oleme olulistes küsimustes ühel meelel ja näeme NATO tulevikku sarnaselt. Nüüd juhatan sisse Rasmusseni kõne Nordic Hotellis toimuval seminaril ja kuulan ka ise tema mõtteid NATO alliansi solidaarsusest 21.sajandil. Peale seda kiirustan tagasi välisministeeriumisse, kus hakkan valmistuma juba järgmiseks kohtumiseks. Seekord siis Hillary Clintoniga. Päev on täna tõesti tihe.

9.28 Välisministeeriumis. Valmistun kohtumiseks NATO peasekretär Rasmusseniga, kellega plaanin rääkida kindlasti tänasest NATO VMide kohtumisest, NATO strateegilisest kontseptsioonist, NATO koostööst Venemaaga ja Afganistanist. Muidugi on veel teemasid, aga need on ilmselt peamised. Lisaks vaatan ka oma tänaseid esinemisi NATO VMide kohtumise erinevates osades ning kõnet õhtusel kontserdil. Nüüd aga hakkan kohtumisele liikuma.

9.12 Tõusin hommikul 7.05. Nagu alati tundub see liiga vara ja und on nädalateks. Täna on oluline päev, korraldame NATO välisministrite mitteametlikku kohtumist – üritust, mille sarnast ei ole Eestis siiani veel olnud. Kuulsin, et külalised saabuvad plaani järgi, ka USA kolleeg Hillary Clinton maandus mõni minut enne viit hommikul. Nüüd lähen välisministeeriumisse, et valmistuda veel kahepoolseteks kohtumisteks NATO peasekretäri Rasmusseni ja USA kolleegi Hillary Clintoniga.