21.18 Jõudsin nüüd koju tagasi. Natuke raamatu lugemist ja siis magama. Loodan, et teil oli sama huvitav päev kui mul. Head ööd!

21.12 Nüüd ma lähen tagasi koju - pikk nädal on seljataga. Tore oli taas eestlasi näha ja õhtut mõnusalt veeta. EUPOLis on selles mõttes alati hea käia.

18.43 Nüüd on siis ka õhtusöök söödud ning olen tagasi oma kodus. Neljapäeva õhtud on Kabulis samad, mis Eestis reeded — õhtu enne nädalavahetust, sest Afganistanis on nädalavahetuseks just reede. Eks reede tähendab ka minu jaoks vabamat olemist, kuigi meile pean ikka jälgima, sest Tallinnas käib ju töö edasi.

Täna õhtuks oli mul kavas minna EL politseimissiooni (EUPOL Afghanistan) Eesti politseinike külastama — alati on hea siin Eestist kaugel teiste eestlastega kokku saada. Lähengi nüüd kohe vaatama, mis neil uudist on.

17.02 Võttis aega, kuid lõpuks sai siiski valmis — aruanne kohtumiste ja viimaste arengute kohta Afganistani poliitilisel maastikul. Kuivõrd olukord Afganistanis muutub pidevalt, siis on alati oht jääda informatsiooniga ajale jalgu või kasutada andmeid, mis ei osutu hiljem tõeseks. Selle vältimiseks tuleb infot pea alati kontrollida ja kasutada mitmeid allikaid. Tänanegi aruande kirjutamine tähendas aeg-ajalt mõne telefonikõne tegemist, varasemate märkmete uurimist ja mõtete korrastamist.

Kui võtta märksõnadega kokku teemad, millega ma täna tegelesin, siis need oleksid järgmised: valimised, NATO välisministrite kohtumine Tallinnas, Lennart Meri konverents Tallinnas (seoses ühe külalise kutsumisega sinna), ühe tulevase visiidi korraldamine, administratiivküsimused, EL välisministrite nõukogu ettevalmistamine, külalisesineja otsimine ühele Genfis Eesti poolt korraldatavale üritusele. Ja siis veel mõned väiksemad asjad. Sellega mu tänane töö lõpeb. Üldiselt võib päeva pidada rahulikuks, kuid samas mõnusalt mitmekülgseks.

Kell on saanud pool seitse ja lähen kohe õhtust sööma. Juba mõnda aega on mu kabinetti immitsenud söökla juures grillitava liha lõhn. Kuivõrd minu liikumine on üsna piiratud, siis kasutan võimalikult palju erinevaid võimalusi söömiseks — seekord lähen ISAFi peakorterisse.

14.12 Jõudsin nüüd tagasi ka tänaselt teiselt kohtumiselt. Kabulis ringi liikumisel tuleb alati aega varuda, sest liiklus on siin üsna kaootiline. Kui arvestada ka politsei kontrollpunkte, mida kesklinnas on väga palju, siis võib üsna tihti sattuda liiklusummikutesse ja kohtumistele hiljaks jääda. Kuid selle eest pole kellelgi pääsu ning hilinemisi väga pahaks ei panda. Lisaks toimib väga hästi ka koostöö diplomaatide vahel — kui kellelgi jääb mõni kohtumine vahele, siis saab alati kolleegidelt teada, mis kohtumisel toimus. Kuni õhtusöögini jään kontorisse erinevaid küsimusi lahendama ja meilidega tegelema

12.37 Ja nüüd siis teele järgmisele kohtumisele EL delegatsioonis — teemaks sügisesed parlamendivalimised.

11.54 Lõunasöök on nüüd ka söödud — tavapärane afgaani lõuna koosneb muidu riisist ja lambast, kuid selle asemel sõin täna hoopis kalkunit, kartulit ja salatit. Riisi ja lammast sai muidu eile söödud. Kuivõrd ilmad on siin ammu juba suviselt soojad, saab pea alati mõnusalt päikese käes süüa. Ja söögi kõrvale ka juttu ajada — seekord kahe briti diplomaadiga, kes mainisid, et üks nende kolleeg läks just puhkusele, kuid tänu Islandi vulkaani aktiveerumisele jäeti Dubai-Londoni lend ära ja nüüd ei saa ta enam Dubaist edasi. Päris huvitav, kuidas Islandil toimuv mõjutab ka Kabuli elu. Hetkel on mul veel kolmveerand tundi enne kui tuleb teele asuda järgmisele kohtumisele — üritan seda ära kasutada mõningate administratiivküsimuste lahendamiseks ja meilidele vastamiseks.

11.15 Olen nüüdseks saanud kirja panna nii tänase kella 10se kohtumise kui ka eile õhtul EL delegatsiooni juhi juures toimunud kohtumise sisu. Kirjutamist on diplomaatidel alati palju, sest igas riigis olev diplomaat on kõige vahetum infoallikas Tallinnale sellest, mis vastavas asukohariigis toimub. Tihtipeale võtab aga kõige kirjapanek üsna palju aega, sest oluline on eelkõige see, kuidas midagi kirja panna — mida antud olukorras järeldada, mida oodata edasi jms. Ja seda kõike tuleb teha nii, et oluline on olemas, kuid nii lühidalt kui vähegi võimalik.
Nüüd aga on aeg lõunasöögiks pärast mida ootavad ees mitmed muud tegevused.

9.53 Pärast 10-minutilist sõitu ISAFi peakorterist jõudsin oma kontorisse UK saatkonna juures. ISAFis toimus grupi esindusjuhtide kohtumine NATO kõrge tsiviilesindaja Mark Sedwill’iga, kes andis ülevaate sellest, mida ta soovib Tallinnas toimuval mitteametlikul välisministrite kohtumisel ministritele öelda. Nüüd siis tuleb kohtumise sisu kirja panna ja vahepeal laekunud e-mailid üle vaadata.

8.14 Nii, nüüd on hommikusöök söödud, uudised vaadatud, hommikused meilid loetud ning aeg minna ISAFi peakorterisse kohtumisele. Auto sinna minemiseks on ka juba kohal.

7.33 Ärkasin tund aega tagasi; Eesti aja järgi umbes 6.15. Kabulis oli siis kell 7.45. See 1,5 tunnine ajavahe Tallinna ja Kabuli vahel paneb mõnikord päris pikalt mõtlema, mis kell kusagil on. Segaduste vältimiseks näitab tööarvuti kontoris alati Eesti aega. Kuid täna ma veel kontorisse ei lähe vaid teen seni kodus tööd ja loen uudiseid kuni kell 10.00 tuleb esimene tänane kohtumine.