Nii arutatigi eelnõu vaid koolijuhtide ühenduses, haridusministeeriumis ja haridusfoorumi diskussioonilistis. Viimases tõstatas ületundide teema Pärnu Rääma põhikooli direktor Elmo Joa.

Ei sobi tunnijaotuskavaga
Rääma kooli direktor oletas, et õpetajad pole palgalangusega nõus ja mõnedki võimekad pedagoogid võivad koolist lahkuda. Võib tekkida ka mitu ootamatut probleemi: õpetaja ei saa enam olla laupäeval riigieksamikomisjonis; algklassiõpetaja ei tohi olla pärast õppetunde paar tundi pikapäevarühma kasvataja; eesti keele õpetaja ei või juhendada paar tundi nädalas ringi; matemaatikaõpetaja saab õpetada põhikoolis vaid nelja klassikomplekti ja ripakile jääva viie tunni andmiseks tuleb eraldi õpetaja palgata.

Kas kool kahjustab tervist?
Õpetaja töö on stressirohke, ta puutub tööl pidevalt kokku psühhosotsiaalsete ohuteguritega ja ületunnid kahjustaksid tema tervist – nii põhjendab õpetaja 35-tunnist töönädalat ja ületundide keelamist seaduse seletuskiri. 35-tunnist töönädalat rakendatakse juhul, kui töökeskkonnas on mürgised ained, müra, vibratsioon, elektromagnetväli, paberi-, puidu või metallitolm, tahm, kõrge või madal õhurõhk, õhu suhteline niiskus, liikumiskiirus või temperatuur lubatust kõrgem või madalam. Midagi niisugust õpetajad taluma ei pea. Kas on uuringuid, mis kinnitavad suurte koormustega töötanud õpetajate tervisekahjustusi?
Ja veel – kui koolitöö kahjustab tervist, miks ei ole siis kooli sotsiaaltöötajal ja psühholoogil lühendatud töönädalat?

Sõidavad mitme kooli vahet
Lääne-Viru maavalitsuse haridusnõunik Maaja Valter ütles eelnevat kommenteerides, et nende maakonnas ei ole ületundide probleem terav, põhiosa pedagoogidest juba annabki nädalas 22 tunni ringis. Alakoormus võib olla isegi teravam probleem kui ülekoormus. Kui üks Lääne-Virumaa kool kuulutas välja konkursi neljale õpetaja ametikohale, kandideeris algklassiõpetajaks kümme, bioloogiaõpetajaks kaheksa ja matemaatikaõpetajaks neli inimest.
Samas jääb teiste ainete õpetajaid maakonnas puudu ja nii peab mõnigi õpetaja andma tunde mitmes koolis. Maakonna 1010 õpetajast 71 töötas eelmisel aastal korraga kahes ja kuus isegi kolmes koolis. Kõige rohkem sõidavad mitme kooli vahet logopeedid, kehalise kasvatuse, vene keele ja reaalainete õpetajad. Mõnel pedagoogil tuleb mitme kooli peale kokku isegi üle 30 tunni. Kogenud õpetajad saavad suure koormusega muidugi hakkama, suudavad viia õpilasi olümpiaadidelegi, aga…

Võiks lubada erandeid
„Koolijuhid eelistavad paindlikke lahendusi. Oleme selle seisukoha välja öelnud nii sotsiaal- kui ka haridusministeeriumis, kus meid selle teema aruteludesse kaasati,” kinnitab koolijuhtide ühenduse esimees ja Tallinna inglise kolledzi direktor Toomas Kruusimägi.
Ka Maaja Valteri arvates võiks ületunde hädavajadusel erandkorras lubada. Mõne õpetaja mõned ületunnid on ilmselt väiksem patt kui olukord, kus lastel tunnid hoopis ära jäävad. Küsimus on ainult selles, kes vastutuse enda peale võtab – kas koolijuht või omavalitsus?

Artikli täisteksti loe Õpetajate Lehest.