Vene ajaleht Kommersant kirjutab, et vastavalt linnapea Juri Lužkovi ettepanekule hakkaks Moskva muinsuskaitseamet kolm korda aastas koostama nimekirja oksjonile minevatest hoonetest, mille tingimuseks on uue omaniku kohustus taastada ja vastutada nende ajaloo- ning kultuurimälestiste eest.

Moskva linnaduuma eelarvekomisjoni liige Aleksandr Krutov ütles ajalehele, et praegu on pealinnas erastatud vaid mitukümmend sellist hoonet. Krutov eeldab, et kui kõik toimuks uue seaduse järgi, siis uued omanikud saaksid hoida korras ajaloolisi hooneid, millede ülevalpidamiseks puudub riigil raha.

Mälestiste ost-müük sätestati 2002. aastal vastuvõetud kultuurimälestiste seadusega. Kuid Moskva ja Peterburi on ajaloolise väärtusega hoonete müügile moratooriumi kehtestanud. Uus seadus peaks viima Moskva seadused vastavusse föderaalseadustega.

Väljaanne märgib, et eksperdid peavad üldiselt seaduse sisu mõistlikuks, kuid märgivad ka selle vastuvõtmisel võimalikele tekkivatele ohtule mälestusmärkide suhtes.

Näiteks ühiskondliku fondi Vene häärberi taassünd president Vissarion Aljavdin kardab, et seadusandjad ei tööta välja korrektset metoodikat mälestiste kõikide detailide kirjeldamiseks. Ning kui uue omaniku hoone ees olevate kohustuste nimistusse „unustatakse“ sisse kirjutada tiibhoone või kahe saali interjöör, siis on võimalus neist ilma jääda.