Valgesse majja pürgiv Hillary Rodham Clinton põhjendab oma palvet sellega, et rahutused Tiibetis ja Pekingi toetus Sudaani režiimile, kes teostab Darfuri provintsis genotsiidi — näitab, et Hiina Rahvavabariik pole valmis olümpia mänge korraldama, teatab Fox News.

„Minu arvates käitub Bushi administratsioon valesti kui ta vaikib maha inimõiguste olukorra Hiinas. Ma olen kindel, et hiljutiste sündmuste valguses ei peaks president Bush osalema Pekingi avatseremoonial, sest Hiina poliitikas pole näha mitte mingisuguseid märgatavaid muutusi,” märkis New Yorgi osariigi senaator.

Valge maja pressisekretär Dana Perino teatas, et Bush kavatseb endiselt sõita olümpiale. Varem oli teada, et president kaalub oma Pekingi visiiti kui võimalust suhelda Hiina RV president Hu Jintaoga mitteametlikus õhkkonnas.

Samal ajal saadavad Pekingisse teel olevat olümpiatuld paljudes kohtades protestiaktsioonid.

Eile ronisid kolm inimestrühmitusest Tudengid Vaba Tiibeti Eest ühele San Francisco kuulsatest sildadest, samal ajal kui ülejäänud viis aktivisti jäid alla. Protestijad heiskasid ühele Golden Gate (Kuldvärava) silla sammastest Tiibeti lipu ja veetsid seal üle kahe tunni. Kõik kaheksa arreteeriti ja nüüd ootab neid kuni 10 000-dollarine (ligi 100 000 krooni) trahv.

Video lipu heiskamisest sillale