Lapsed ja noored on eelkõige iga linna tulevikukapital, mitte probleem. Kuna Tallinn nimetati 2006. aastal noortesõbralikuks linnaks, siis eelkõige selle tiitli väärtustamiseks on 2007. aasta kuulutatud pealinnas noorteaastaks. Sel aastal toimuvad noorteaasta raames mitmesugused üritused, foorumid, nõupidamised ja muud ettevõtmised, kus noored saavad ise kaasa rääkida. Oma soovidest, muredest ja visioonidest. Noorteaasta jaguneb teemakuudeks, mis lisab ettevõtmisele kindlasti vürtsi. Nii on kavas näiteks keskkonnakuu, tervislike eluviiside kuu, teatrikuu, innovaatika- ja hariduskuu jne. Teemakuudega kaasnevad kohased üritused. Meie soov on pöörata senisest rohkem tähelepanu noortele ja otsida nendega koos üha paremaid lahendusi probleemidele, arendada isikuomadusi, oskusi ja teadmisi.

Nagu hea lugeja on vahest kuulnud, käisin ma veidi rohkem kui aasta jooksul paljudes Tallinna koolides ja lasteaedades. Öeldakse ju, et oma silm on kuningas. Tänaseks olen ma käinud kõigis 130 lasteaias ja lasteaed-algkoolis ning rohkem kui pooltes koolides. Ma ei taha väita, et need majad on korras või et probleeme pole, aga üks on kindel: kõigis nendes majades hoolitakse lastest ja nende tulevikust. Tallinna linnapeana on mul hea meel tõdeda, et sealsed õpetajad ja teised töötajad teevad oma tööd pühendunult.

Nagu lugeja teab, teeb Tallinnale muret lasteaiakohtade nappus. Kui me tahame olla lastesõbralik linn, siis peame sellega tegelema. Sügisel kinnitasime programmi „Lasteaiakoht igale lapsele”. Selle aasta eelarves nägime lasteaedade investeeringuteks ette 170 miljonit krooni, et meie lasteaiad saaksid remonditud ja oleksid igati lapsesõbralikud. Lasteaedu külastades oleme alati sealsete juhtidega arutanud, kas oleks võimalik luua uusi rühmi. Võimalusi on, ja juba sellel aastal tuleb juurde 23 rühma. Samuti alustame sel aastal kolme uue lastaia ehitamist, millest üks saab aasta jooksul ka valmis. Alustame kahe uue lasteaia projekteerimisega. Üks detail — sellel aastal saavad lasteaedades lõpuks välja vahetatud kõik vanad aknad. Sisuliselt on see päris suur asi.

Vabariigi aastapäev on riigi kõige tähtsam päev. Tallinn tähistab seda sellel aastal piduliku etendusega Estonia teatris. Kuid sinna mahub vaid 700 inimest. Olen palju mõelnud, kuidas rõhutada aastapäeva väärilist meeleolu ja pidulikkust. Sestap kingime vabariigi aastapäeva eel kõikidele Tallinna koolidele ja lasteaedadele linna lipud. Möödunud aasta 1. septembriks kinkisime kõikidele Tallinna koolidele Eesti hümni sõnad tammepuust raamis.

Lasteaia või kooli lõpetamine on ühe väga tähtsa eluetapi lõpp ning millegi uue algus. Aasta tagasi tulime välja ettepanekuga, et koolide ja lasteaedade lõpetajad istutaksid puu, mis jääks meenutama neid toredaid aastaid, see kujuneks kohaks, kus koos oma klassi või rühmaga kokku tulla ja olnut meenutada. See algatus leidis laste, vanemate ja õpetajate väga sooja vastuvõtu. Ka sellel aasta soovime seda tegevust jätkata ja juba oleme koolidele kirjad saatnud, et nad teataksid, millist puud nad sel kevadel istutada soovivad.

Ka tänavusel 1. septembril ei unusta me abituriente, kellel on algamas elu üks tähtsamaid aastaid. Nagu möödunud aastal, nii saavad ka sel aastal kõikide Tallinna koolide abituriendid linnalt kingiks mälupulga.

Ja lõpetuseks natuke riigikogu majanduskomisjonis vastu võetud muudatusest reklaamiseaduse eelnõus. Linnapeana pean ma seisma kõigi tallinlaste eest ja püüdma oma ametivolituste piires kaitsta neid ka riigis toimuvate rumaluste eest. Raske on teisiti nimetada riigikogu majanduskomisjonis vastu võetud seisukohta, et televisioonis võiks lubada alkoholi reklaami alates kella 21. Võrdluseks lisagem, et Tallinn sai endale 123 uut mänguväljakut ja Harju tänava liuvälja. Ma arvan, et parem on liikuda ja sportida kui ahmida endasse alkoholireklaami ja selle kohaselt tegutseda.

Olla terve, täis elujõudu ja tegutsemislusti — seda pakume oma noortele. Meie jätkame igal juhul suunal, kus Tallinn oleks ja jääks noortele elamiseks heaks linnaks.