Installisin Fedora Core 6 oma
testarvutisse (733MHz Pentium III, 256MB mälu) DVD-plaadilt. Graafiline installija Anaconda on meeldiva kujundusega ja seda on mugav kasutada. Juba installi käigus saab lisada täiendavate varamute aadresse lisaprogrammide tõmbamiseks, s.h Fedora Extras, ning gruppide kaupa või ükshaaval installitavaid programme valida.

Eelmistes versioonides oli probleemiks uuendustest teavitamine ja nende automaatne allalaadimine. Selle probleemi peaks lahendama uus aplett, mis kuvab paneelil uuendustest teavitava ikooni. Väidetavalt on kasvanud programmide paigaldamiseks mõeldud vahendite Pirut ning Pup töökiirus. Mina seda küll kinnitada ei julge. Ubuntuga võrreldes tundus uuenduste kontrollimine üsna aeglane olevat. Kaasas on menüüredaktor Alacarte, mis seni tuli ise lisaks paigaldada.

Uusim tuum 2.6.18 suurendab muuhulgas Fedoras vaikimisi kasutatava failisüsteemi ext3 töökiirust. Täiustatud on programmide dünaamilist linkimist, mistõttu need käivituvad kiiremini. Oma testarvutil ma märkimisväärset kiiruse kasvu ei täheldanud. Xorg 7.1 on AIGLX toega. Kui videokaart seda võimaldab (draiver tuleb ise installida), võib menüüdest System=> Preferences => Desktop Effects sisse lülitada 3D-töölaua Compiz’i (klõpsa pildil). Seda soovivad katsetada paljud Linuxi kasutajad. Nüüd on see pikema nuputamiseta võimalik. Minu tagasihoidlikul testarvutil see ei töötanud.

Rakendusprogrammidest on tähtsamad: kontoritarkvara OpenOffice.org 2.0.4, veebisirvija Firefox 1.5.0.7 (2.0 kahjuks Zodi ei jõudnud), meiliprogrammid Thunderbird 1.5.0.7 ja Evolution 2.8.0, fototöötlus GIMP 2.2.13. MP3- ja DivX-failide mängimiseks tuleb installeerida lisaprogramme, nagu ka teiste distrode, v.a Mandriva, korral. OpenOffice.org spelleri failid tuleb ise lisada, nagu on kirjeldatud vabavaralise spelleri kodulehel. Virtualiseerimistarkvara Xen on samuti kiitust pälvinud, kuid selle kasutamiseks peaks arvutil vähemalt 1GB mälu olema.

Fedora Core 6 on soliidne ja meeldivalt kujundatud Linuxi distro, mis kujunduse (käivitusaken, sisselogimisaken, taustapilt jmt) ja uusima tuuma kasutamise poolest annab Ubuntu 6.10-le silmad ette. Kahjuks on ikoonid uuendamata jäänud, kuid neid võib ise muuta. Millist Linuxi distrod eelistada, on muidugi maitse asi. Kõik nad on läbi teinud uuenduskuuri. Fedora Core 6 on võrreldes 5. versiooniga läbi teinud märkimisväärse arenguhüppe. Ekraanipilte vt viidatud allikatest.