Ubuntu uued versioonid ilmusid sünkroonselt GNOME töölaua uute versioonidega iga kuue kuu tagant. Ubuntu 6.06 LTS erandlikult hilines, kuna vajas väidetavalt põhjalikku testimist, et tagada senisest pikem, kolmeaastane tugi. Kasutasin selle eelversioone ja võin kinnitada, et parandusi tuli iga päev kümnete kaupa. Sellele vaatamata ei saadud tööga lubatud ajaks valmis. Pärast Ubuntu 6.06 ilmumist tuli parandusi nii palju, et nende maht muutus võrdseks plaadil olevate failide mahuga. Stabiilsena reklaamitud distrod see heast küljest küll ei iseloomusta. Tuli koguni välja lasta uus parandusversioon 6.06.1. Osa vigu on aga seni parandamata. Nt DVD+RW plaate saab esimest korda normaalselt kirjutada, plaadi ülekirjutamisel antakse aga veateade. Plaat tuleb eelnevalt tühjaks teha terminaliakna käsuga, mida teistes Linuxi distrodes vaja ei lähe. Eesti keele kasutamisega seotud probleemidest (nt probleemid mälupulga kasutamisel, OpenOffice.org pakendamisega seotud spelleri probleemid, mõnede OO.o ikoonide erinevus ingliskeelse versiooniga võrreldes, spelleri vilets kvaliteet jm) pole mõtet rääkida, sest need on kivid Eesti kasutajaskonna kapsaaeda.

Hiljuti tabas Ubuntu 6.06 kasutajaid veelgi ebameeldivam üllatus. Pärast järjekordset x-serveri uuendust jäi vähekogenud kasutaja nõutult musta ekraani vahtima. Viga kõrvaldati kiiresti ja selle kohta avaldati piisavalt infot, kuid sellist viga poleks üldse tohtinud juhtuda. Mark Shuttleworthi vabandused ei muuda asja.

01.09.06 ilmusid veebi Ubuntu 6.10 Edgy Eft/Knot 2 (Alfa 2) plaaditõmmised. Paljudel katsetajatel ei õnnestunud arvutit sellelt plaadilt käivitada, seega ei saanud nad ka muid vigasid avastada. Proovisin plaati kahel arvutil, ühel käivitus see normaalselt, teisel (integreeritud graafikaga) arvutil kuvati pärast esimesi protseduure GNOME töölaua asemel must ekraan. Sellise veaga plaat poleks tohtinud ilmavalgust näha, alfaversioon pole siin mingi vabandus. Millest selline räpakus? Tundub, et Ubuntu arendajad on 6.10 versiooniga ajahädas. Kvaliteedile pole aega tähelepanu pühendada. 14.09.06 peaks ilmuma 6.10 Alfa 3, siis vaatame kas asi on paranenud.

Ubuntu 6.10 peaks ilmuma oktoobri lõpus. Uue linuxi tuuma, xorg 7.1 (AIGLX toega) ja GNOME 2.16 kõrval on selles ka rakendusprogrammide uued versioonid — OpenOffice.org 2.0.3, gThumb 2.7.8 ja Rhythmbox 0.9.5. Tore muidugi, aga mis takistab Ubuntu 6.06-s rakendusprogramme, eriti OpenOffice.org’i, uuendamast? Kas lubatud kolmeaastane tugi käib ainult turvaaukude lappimise kohta?

Ubuntu 6.10 on tagasihoidlik uuendusversioon, mis peab Ubuntu ja GNOME ilmumistsükli uuesti sünkroniseerima, kuigi räägiti, et sellesse lisatakse kuumimad uued võimalused. 3D töölaud on juba openSUSE ja Mandriva 2007 koosseisus, kuid Ubuntusse see nähtavasti veel ei jõua. Räägitud on ka vajadusest koondada kõik süsteemi muutmisega seonduv ühte kontrollkeskusesse (Mandriva ja SUSE eeskujul), seegi on seni tegemata ja endiselt tuleb vajalikke käske menüüdest otsida.

Ubuntu pole ideaalne, kuid nii mustades värvides nagu viidatud artikli autor, ma asja ka ei näe. Olen Ubuntu 6.06 kasutanud selle ilmumisest saadik, ilma suuremate probleemideta. Probleemid, millele eespool viitasin, on praeguseks lahendatud. Töö kiirus on tagasihoidlikul Sempron 3000+ protsessori ja 512MB mäluga arvutil täiesti piisav ja pidavat 6.10 versioonis veelgi kasvama.

Oodatud on Ubuntu kasutajate kommentaarid. Kas olete rahul Ubuntu 6.06 LTS-ga?