Ürituse peakorraldaja Mati Nuudi sõnul pakub Mütofest alternatiivset lähenemist pärandkultuurile: “Me kipume unustama esivanemate maailmakäsitlust. Mütofesti korraldamisega tahame täita neid valgeid laike meie kultuuriloos, mida arheoloogiliste väljakaevamistega täita ei saa.” Nuut lisas, et eestlased peaksid uhkusega väärtustama oma ajalugu ja rahvuskultuuri eripära, mitte laskma raudsaabastes Miki-Hiirel muistsest haldja- ja loodususust üle trampida.

Festivali kolme päeva jooksul pakutakse mitmekesist programmi:

Kontserdid — Mütofesti raames astuvad üles muusikud, kelle looming on mõjutatud mütoloogiast ja ammustest lugudest-lauludest: Auli, Raudants, Inferno, Battlelore, Paddys, Musica Silentii, Kääbikusõbrad.

Töö- ja õpitoad, treeningud — saab proovida muistsete ehete ja tarbeesemete valmistamist, omandada tarkusi looduses toimetulemiseks, õppida vibulaskmist ja mõõgakasutamist, laulu loomist ja taasavastada vanu tantse.

Seminarid — teadmisi muistsetest aegadest ja mütoloogiast jagavad Enn Kasak, Tõnno Jonuks, Kärt Summatavet, Einar Laigna ja Mare Kõiva.

Rammukatsumised ja turniirid — saab näha ja ise proovida mõõgavõitlust ja vibulaskmist, odaviset ja käesurumist muistsel moel.

Kui kõht hakkab nurisema, siis pakuvad murele leevendust vardas keerlevad sead, lambad ja muud maitsvad pudulojused, keda smooritakse iidsete retseptide järgi. Ööbimine toimub kaasavõetud telkides. Peetakse ka käsitöölaata.

Oodatud on kõik, kes muistsest aast ja muinasmaailmast, hääst muusikast, hüvast mõdust ja maitsvast praest lugu oskavad pidada.