Nagu ikka iga nelja aasta järel ja nii juba 200 aastat peetakse laupäeval USA presidendi ametissevannutamise tseremoonia.

Usutluses pühapäevasele New York Timesile sõnas Bush, et kavatseb pidada üksnes 12-minutilise ametikõne, milles rõhutab Ameerika ühtsust. Ta lisas, et kõne sisu ei ole seotud ägeda valimisvõitlusega, kus häälte arvu poolest kaotajaks jäänud Bush siiski lõpuks oma demokraadist rivaali Al Gore’i seljatas.

Presidendi ametissevannutamise tava pärineb 200 aasta eest, mil tollases väikelinnas andis vande Thomas Jefferson, jalutades kodust üritusele ning seejärel oma residentsi lõunale.

Tänapäeval on üritused priiskavamad. Juba alates neljapäevast pakutakse hotellides ja avalikes hoonetes, näiteks raudteejaamas, toitu-jooki, et uue aastatuhande esimese presidendi saabumist tervitada.

Mõningatel üritustel osaleb ka asepresidendiks valitud Dick Cheney.

Vannutamistseremooniale on oodata paljusid prominente, nagu endine esimene leedi Barbara Bush, kodanikuõiguslane Al Sharpton ja latiinopopstaar Ricky Martin.

Pr. Bush on USA ajaloos esimene, kel on võimalus osa võtta nii oma abikaasa kui poja ametisseastumistseremooniast.

Bush on teine president, kelle isa on pidanud sama ametit. Esimene oli 1825. aastal John Quincy Adams, ent tema ema oli 1818. aastal surnud.

Bushi perest on kohal teisigi. Lisaks isale George Bushile peaksid saabuma Bushi vennad-õed, nende seas kuberner Jeb Bush, kelle juhitavas Florida osariigis otsustati viimaste valimiste saatus.

Sharpton ja sajad teised seevastu saabuvad protestima, väites, et presidendivalimistel ahistati musti kodanikke.

Teised protestijad on leidnud muidki ejendeid. Umbes 100 internetilehel kutsutakse ameeriklasi protestima Bushi abordivastaste ning surmanuhtlust pooldavate vaadete vastu.

Kohal on ilmselt ka globaliseerumisvastased, veteranid ja teisedki.

Tseremoonia järgsel peol esinevad kantrilaulja Clint Black, tantsuansambel Rockettes ja Briti helilooja Andrew Lloyd Webber, kes esitab oma uue laulu.

Sündmus ise, mida peod ja paraadid ümbritsevad, on aga üürike. Bush asetab käe piiblile, mida kasutas juba George Washington, ning loeb ette 35-sõnalise vande, misjärel on temast saanud USA 43. president.