„Selline praktika, kus minister ei võta oma vastutusalas üheselt arusaadavat positsiooni, ei ole Eesti kui väikeriigi puhul lubatav. Sellise ministri koht on varumeeste pingil.“

Varivalitsus valib iga kuu lõpus kuu jooksul enim ebaõnnestunud ministri, kellele annab jalgpallist tuttava „punase kaardi“. Lisaks valitakse valitsuse parim saavutus ehk „kuu värav“ ning „kuu möödalöök“.

Nii valitigi kuu suurimaks saavutuseks keskerakondlasest majandus- ja taristuminister Kadri Simsoni töö Rail Balticuga. „Varivalitsus tunnustab Kadri Simsonit tema tegevuse eest Rail Balticu projektis,“ seisab ühispöördumises.

„Eeskätt loeme saavutuseks seda, et lõppude lõpuks suudeti veenda Soomet projektiga liituma. Soome riik on kogenud rahvusvaheliste suurprojektide teostaja ja toob erinevates tahkudes Rail Balticu organisatsiooni uut teadmist ja kogemust.“

Kuu möödalöögi tegi aga Sotsiaaldemokraatliku erakonna esimees Jevgeni Ossinovski. Möödalöök ei ole nii ränk mängureeglite rikkumine, et väärib punast kaarti, küll aga näitab, et kõnealune isik, antud juhul valitsuspartei juht, ei suuda ühiskondlikult olulist probleemi parimal võimalikul moel lahendada. Sihitakse küll väravat, aga lüüakse mööda.

„Ossinovski ei suutnud tasakaalukalt lahendada tekkinud valitsuskriisi ja pingestas oma tegevusega veelgi olukorda,“ leiab varivalitsus. „Tervikuna näitasid sotsiaaldemokraadid end ebaprofessionaalsest küljest, kuivõrd ei suudetud omavahel poliitilist tegevust koordineerida, millest sai alguse valitsuskriis ning möödunud nädala käest ära läinud sündmused.“

Varivalitsus hindab pärisvalitsuse tegemisi kord kuus, oktoobri tegemiste eest sai punase kaardi Urmas Reinsalu Isamaast.

Varivalitsus on Delfi, Eesti Päevalehe ja Eesti 200 koostööprojekt, mis pakub pärisvalitsuse ning parlamendierakondade tegemistele süsteemset opositsiooni.
Janek Mäggi Keskerakonna uue büroo avamisel