FBI automaatsel Twitteri kontol avaldatud dokumendid kutsusid kiiresti esile demokraatide kaebused. Viimased on süüdistanud FBI direktorit James Comeyt eelmisel nädalal tehtud otsuses teatada kongressile, et FBI uurib e-kirju, mis võivad olla seotud demokraatide presidendikandidaadi Hillary Clintoni privaatse serveriga. Mõned on FBI-d süüdistanud valimiskampaaniasse sekkumises, vahendab CNN.

FBI postitus pani mõned järeldama, et dokumendid olid seotud Clintonite heategevusfondiga, kuid säuts viitas Bill Clintoni presidendiraamatukogule, mida haldab William J. Clintoni Fond.

FBI postitas 129 lehekülge 2001. aasta juurdluse kohta Richi üle, kes on endine riskifondidega kaupleja, kellele oli esitatud süüdistus mitmes maksudest kõrvalehoidmise episoodis.

Bill Clinton andis Richile armu oma viimasel presidendiametis oldud päeval ning see oli üks tema vastuolulisemaid otsuseid. FBI lõpetas armuandmise juurdluse 2005. aastal ning endisele presidendile mingeid süüdistusi ei esitatud.

Hillary Clintoni kampaania pressiesindaja Brian Fallon küsis Twitteris, kas FBI paneb üles ka vabariiklaste presidendikandidaadi Donald Trumpiga seotud 1970. aastate dokumendid.

FBI kaitses oma tegevust teisipäeva õhtul.

„FBI registrite haldamise divisjon saab igal aastal tuhandeid FOIA (Freedom of Information Act – informatsioonivabaduse seadus) taotlusi, mida menetletakse kes ees, see mees põhimõttel,“ teatas FBI. „Seaduse järgi postitatakse FOIA materjalid, mida on taotletud kolm või enam korda, elektrooniliselt FBI avalikku lugemisruumi varsti pärast nende töötlemist. FOIA standardprotseduuri kaudu muutusid need materjalid kättesaadavaks ning postitati automaatselt ja elektrooniliselt FBI avalikku lugemisruumi vastavalt seadusele ja väljakujunenud protseduuridele.“

Dokumentide avaldamisest teatas Twitteris @FBIRecordsVault, mis postitab materjale informatsioonivabaduse seaduse järgi esitatud taotluste alusel avalikku huvi pakkuvate asjade kohta.

Enne pühapäeva ei olnud see konto midagi säutsunud alates 2015. aasta oktoobrist. Üks õiguskaitseametnik ütles CNN-ile, et see Twitteri konto on automaatne ja midagi ei postitata sinna käsitsi. Ametniku sõnul oli see konto kuni pühapäevani maas, kuid siis tehti korda ja hakkas automaatselt säutsuma.

Konto on hiljuti avaldanud dokumente, mis on seotud Donald Trumpi isa Fred Trumpiga, ning raporti Hillary Clintoni e-posti kasutamise kohta välisminister olemise ajal. Pole selge, kas kaheksa lehekülge dokumente Fred Trumpi kohta on seotud sellega, millele viitas Fallon.

Comeyt, kes oli kunagi vabariikliku partei liige, on presidendikampaania käigus süüdistanud nii demokraadid kui ka vabariiklased.