Laupäeval teatas EKRE, et laulja Siiri Sisask kandideerib EKRE nimekirjas riigikogu valimistel. Sisaks andis Delfile laupäeval intervjuu, kus teatas, et suhtub samasooliste kooselusse positiivselt. Selle intervjuu tõttu tekkis EKRE toetajate seas tõsine tüli, mis lõppes täna hommikul tulnud teatega sellest, et Sisask ikkagi ei kandideeri riigikogusse.

Delfi laupäevasele küsimusele, kas Sisask toetab kooseluseadust, vastas ta, et igaühel on õigus eraelule, kuni see kedagi ei kahjusta. "See puudutab nii perekonna tavamudelit kui ka neid mudeleid, mis on meile uudsed. Tänu internetile ja meedia laienenud võimalustele on meil nüüd avalik ruum laienenud ning me saame nüüd aru, kes me ise tegelikult oleme. See sein, mida me nüüd näeme, on märksa kirjum. Sellega tuleb harjuda ja leppida ning leida ikkagi, et kellelegi sellega liiga ei tehtaks," ütles Sisask.

Need Sisaski sõnad tekitasid EKRE toetajate seas paraja tormi. Sisask üritas uusi erakonnakaaslasi rahustada kirjaga, milles ütles, et toetab EKRE seisukohti enamikus programmilistes punktides ega hakka erakonnale kooseluseaduse asjus vastu töötama.

Paljud EKRE toetajad olid selle seisukohaga rahul, aga osad jätkasid Sisaski kritiseerimist, kasutades selleks sotsiaalmeedias ka üsna karmi keelepruuki. Seetõttu otsustaski Sisask lahkuda.

Sisask ise selgitas oma otsust just sellega, et ei soovinud samasooliste asjus oma seisukohtadest loobuda. "Seoses minu selgete väljaütlemistega samasooliste perede kaitseks olen tekitanud EKRE paljudes liikmetes pahameelt. Kahjuks jään ma selles
küsimuses endale kindlaks ja sellega seoses võtan tagasi oma
kandidatuuri EKRE valimisnimekirjades osalemiseks 2019. aasta riigikogu valimistel," teatas Sisask.

EKRE aseesimees Martin Helme heitus otsuse taustale natuke valgust. "Tahaks siinkohal pöörduda kõigi meie toetajate poole, kes Sisaski väljaütlemise peale endast välja läksid. Võiks rohkem usku olla meie põhimõttekindlusesse. Poliitikas ei liiguta oma eesmärkide poole alati sirge joonega, vahel tuleb teha tiibmanöövreid. Meie eesmärk ei ole iga hinna eest tassida erakonda kokku kuulsaid inimesi, vaid koguda meie lipu alla kõik rahvuslikult ja konservatiivselt meelestatud inimesed ja Siiri Sisask on kahtlemata rahvuslane. Kuulasime terve nädalavahetuse oma toetajatelt tulnud tagasisidet, suhtlesime Sisaskiga ja arutasime, mida tekkinud olukorras edasi teha. Täna hommikuks jõudsime sellise otsuseni. Elu läheb edasi," kirjutas Martin Helme.

Martin Helme märkis, et Sisask ei tõstatanud oma erimeelsust kooseluseaduse küsimuses kordagi siis, kui toimusid läbirääkimised temaga riigikogusse kandideerimise teemal. "Vastupidi, ta korduvalt rõhutas, et talle meeldib meie programm. Tema väga põhimõtteline ja paindumatu positsioon homoteemal sai kokku erakonna väga põhimõttelise ja paindumatu positsiooniga. Minu jaoks oli keskseks küsimus, kuidas ta kavatseb hääletada fraktsiooni liikmena kooseluseaduse tühistamise puhul ja kui ei ole kindlust, et ta hääletab koos erakonnaga, siis ei olegi muud lahendust kui kandidatuuri maha võtmine," kirjutas Martin Helme.

Oma kommentaari selle uudise kohta avaldas ka Mart Helme. "Siiri Sisaskiga oli eelnevalt juttu, et ta toetab EKRE poliitikat ja nõustub programmiga. Oleme rahvuskonservatiivid, meie eesmärk on ühendada kõik rahvuslikult mõtlevad inimesed ja seetõttu olime rõõmsad ka tema liitumise üle. Samas on kooseluseaduse tühistamine meie jaoks üks kõige olulisemaid väärtusküsimusi. Ei ole mõeldav, et järgmises fraktsioonis on liikmeid, kelle puhul me ei saa olla kindlad, et ta seda poliitikat oma häälega ei toeta. Erakond väärtusküsimustes kompromissile ei lähe ja soinistumine on välistatud. Me ei ole konjunktuurierakond, vaid missioonierakond," teatas Mart Helme sotsiaalmeedias.