Tallinnas asub Kadrioru staadioni vahetus läheduses segadusttekitav parkla. Roheline Aas 24 parkla keskel on metalltorudega piiratud ala, kus saab parkida tasuta kaks ja pool tundi. Piiretest väljajääv ala käib tavapärase parkimiskorraldusega - tasuta paigalseismine vaid 15 minutiks.

Teisisõnu, ühel pool metalli on tasuta võimalik masinaga seista 10 korda kauem. Eelmise nädala alguses kaotajate poolele jäänud Ervin Ambach on parkimiskorraldusest löödud. "Selline mulje jääb nagu oleks magus koht, kus inimestele trahvi teha, kuid selles suhtes midagi ette ei võeta, et selgelt märgid üles panna," pahandas Ambach parkimiskorralduse peale.

Mees parkis alal, kus tasuta parkimine oli 15 minutit, kuid märk justkui viidanuks teistmoodi. Õnnetuseks ta ei olnud ainuke, kes korraldusest valesti aru sai: "Kokku oli 12 inimest samamoodi aru saanud ning selle eest trahvi saanud, kõik kõrvuti trahvilipik kojamehe vahel," kirjeldas ta. "Kui oleksin ainukesena valesti aru saanud, neelaksin selle alla ning maksaks trahvi, kuid olin vägagi veendunud ning rahulik, kui parki läksin, et saan autot kaheks ja pooleks tunniks tasuta parkida. Selles olid veendunud veel päris mitmed."

Probleemi iva on Ambachi sõnul kehv märgistus. "Kui parklast ära sõitsin, siis hoolega otsisin vastavat märki 15 minuti parkimise kohta ning leidsin selle, kuid see oli teisel pool parklat, ainult ühes kohas ning raskesti märgatav oma asetuse tõttu." Ta pakub välja, et teisel pool piirdeid võiks olla lisamärk, mis erinevad parkimisalad selgelt eristaks.

"Parklasse sisse sõites ei oska küll kohe vaadata seda [märki] ning oletada, et parkla ümbrus on tasuline," lisab Ambach.

Mees filmis üles ka ülejäänud saritrahvimise ohvrid ning end eksitanud parkla märgistuse.

Transpordiamet muudab korda

Transpordiamet selgemat eristust parkimisalale ei planeeri. Küll on aga kavas muuta kogu ala 2,5 tunniks tasuta parkimiseks. "Tallinna Transpordiamet muudab Rohelises aasas parkimiskorraldust, misjärel on parkimiskellaga võimalik 2,5 h tasuta parkida kogu platsil. Muudatus jõustub uute liikluskorraldusvahendite paigaldamisel," kommenteeris transpordiameti liikluskorralduse peaspetsialist Kirsika Lääts.

Senist liikluskorraldust peab Lääts aga piisavaks: "Rohelise aasa parklas on parkimiskellaga 2,5 h parkimine tasuta platsi keskel tähistatud parkimiskohtadel. Parkimisridade algusesse on paigaldatud vastavad liiklusmärgid."

Piirdeaiad on juba ise viiteks sellele, et välja jääv ala peaks vastama kesklinna parkimistsooni tingimustele. "Kui liikluskorraldusvahenditega pole erisust parkimiskorralduses tehtud, siis kehtib tavapärane parkimistasu maksmise kohustus," kommenteeris Lääts.