Väga huvitav ja hariv on kuulata näiteks Mart Raukase pajatusi Antiik-Kreeka elust, filosoofiast ja tavadest. Kuid kui asi läheb selle aja idealiseerimiseks, oleme juba eksitaval ja valel teel. Sama huvitavad on Einar Laigna pajatused keskajast ja kristlikust maailmapildist. Ka sel ajal oli palju negatiivset: isegi mereröövel võis paavstiks saada. Kuid ka mustus, liiderlikkus, julmus, silmakirjalikkus, ahnus, korruptsioon (sh kirikus), sallimatus, ekspluateerimine jne. Kõik see on alati inimesega kaasas käinud, isegi kui me oma idealistlikes kujutelmades seda minevikus ei näe. Muidugi me ei näe, sest kes siis ikka sellest nii väga kirjutada on tahtnud.

Miks me kõige selle ajaloos esinenud negatiivse poole ees silmad sulgeme? Et ajalugu muutuks ilusamaks kui "hirmus ja dekadentlik" tänapäev? Mis sa kostad Varro Vooglaid? Vaikime kristluse kuriteod maha, aga teiste eksimustele anname täiega tuld? Kas nii ikka saab? Kristus ju käskis siiski oma vaenlasi armastada!

Ei kulla seltsimehed, te tegelete ajaloo ilustamisega, puhtaks pesemisega ja oleta oma lemmika-ajalooperioodi suhtes teadlikult või teadmatult kanapimedad. Te võite ennast eksitada, võite ka paljusid kergeuskseid ja harimatuid eksitada, kuid enamust te oma utoopiliste ajaloos eksisteerinud ideaalsete ühiskondade reklaamimisega ära ei osta. Elage nende väljamõeldud utoopiate järgi, kivistage oma lemmikajalooperiood, minge kasvõi kloostrisse ja piitsutage end - meie aga teame, et see osa ajaloost, nagu ka kõik teised osad. Need ajad ei tule enam kunagi tagasi. Ükski ajalooperiood ei tule tagasi. Maailm ja ühiskond on pidevas ja lakkamatus arengus ja muutumises. On seda alati olnud.

Kui teile meeldib igatseda selle kadunud ajaloo järgi, ja ulguda selle poole nagu hunt Kuu poole, siis olge lahked ja tehke seda. See on teie elu, tehke sellega mida tahate. Kuid ärge oma suurushullustuses arvake, et teised inimesed või koguni terve ühiskond peaks samamoodi käituma.

Aga kui vähegi saate, proovige veidikenegi ka kaasajas elada. Praeguses hetkes. Uskuge mind, sadade aastate pärast on ka neid inimesi, kes tänast päeva idealiseerivad ning moraali ja eetika tipuks hakkavad oma fantaasiates pidama. Aga vaadake, täna teie juba elate seal - kas pole see suur õnn? Hinnake siis seda harukordset võimalust!