Just nii ongi, et 5 aasta pärast ei tule meie tööturule enam sedagi vähest hulka lapsi, kes siiski sündinud on, sest need lapsed on stressist muutunud vaimuhaigetest invaliidideks.

Palju põhjusi on juba ära toodud: PISA-testide tume pool - laste meeletu õppemaht ja koolistress; meeletutes kogustes koolivägivalda, mida kuidagi ohjata pole võimalik; kärgpered ja laste solgutamine ühe vanema juurest teise vanema juurde ja selle on enamasti põhjustanud meeste vohav vastutustundetus pereasjade puhul; nutiseadmete liigkasutamisel on oma roll; kohutav kliima - päikese- ja valgusepuudus annab oma osa juurde; säilitusaineid täis toit, mida kalli raha eest supermarketites müüakse; vanemate olematu vaba aeg ja mitmel kohal töö rügamine.

Lisaks veel arstide massiline äravool riigist: psühhiaatrile saab tõesti esimese aja alles poole aasta pärast. Pärast seda läheb veel igasuguste anketeerimiste peale ja rohtude katsetamiste peale ca pool aastat, enne, kui miski üldse paremuse suunas liikuma hakkab. Ilma liialdamata, Eesti vajab siia kiiremas korras psühhiaatrite ja kliiniliste psühholoogide armeed, kui kellelgi on veel soovi päästa eesti noored ja nende tulevik.

Koolides tuleks läbi viia kardinaalsed muudatused. Mu laps katsetas eile füüsikatunnis karjumist ja mõõtsid detsibelle. Laps tuli peale seda päeva üliõnnelikult koju - lapsel oligi vaja ennast välja karjuda! Mitte ei aita need joogad jm uinamuina, mida siin hoogsasti propageeritakse. Meie stressis lapsed võiks saada võimaluse hommikul enne tunde ca pool tundi vabalt röökida!

Mitte kedagi siin riigis ei huvita, kas inimene ka terveks sai. Kõiki huvitavad vaid paberid. Perearsti ka ei huvita, kuidas lapse vaimse tervise pärast stressis (üksik)vanem hakkama saab. Perearst on mures, sest see vanem võtab endale ühepäevaseid haiguslehti, kui tunneb, et enam ei suuda mitmel kohal töötamise ja lapse allakäiva vaimse tervise ning kroonilise arstiabipuudusega toime tulla. Perearst muretseb vaid selle pärast, et kuidas ametnik nendesse ühepäevastesse haiguslehtedesse suhtub! Seda, et inimese tervis ei näe hea välja, ei huvita siin riigis kedagi!

Eesti riik jääb tõesti varsti tulevikuta, st ilma uuest tööealisest põlvkonnast üsna varsti, kui laste päästmiseks kiiremas korras siia probleemiga kohe ja tõhusalt tegelema ei hakata.

Eesti gümnasistidest julgelt pooled tarvitavad regulaarselt narkootikume või arstide välja kirjutatud kangeid psühhotroopseid aineid, et elupingele kuidagigi vastu pidada. PISA testid jõuavad nad 8. klassis veel hästi ära teha, aga peale gümnaasiumi lõpetamist on nad juba täiesti läbipõlenud!

Ei aita vanaemade heietused, et aga meie omal ajal külakooli pimedas ja külmas läbi metsa matkasime! Vanaemad pole oma 70. eluaasta jooksul suutnud endasse ahmida nii palju tarkusi, kui meie 17-aastased juba praegu teadma ja oskama peavad. Vanaemad ei pidanud sisse sööma sellist saasta, mida meie supermarketid toidu pähe pakuvad.

Oleks tore, kui see uuring ei jääks vaid uuringuks! Eesti noorte tervis on hetkel tõesti sügav ja tõsine probleem!