Just täpselt 50 aastat tagasi toimusid Ameerikas teravad kokkupõrked valgete ja mustanahaliste üle. Alates sellest, mil Abraham Lincoln vabastas kõik orjad, pole neil endiselt samu õigusi nagu valgetel. Olgugi, et Ameerika puhul on tegemist maaga, kus kõik peale indiaanlaste, on sisserännanud rassid.

Trump on lubanud riigist välja saata miljoneid immigrantidest mehhiklasi, tuues põhjuseks, et nende riiki sisenemisega kasvab alati kuritegevus. Paraku meenutab selline massiline ja sunniviisiline ümberasundamine hoopis küüditamist, mida viisid ellu totalitaarsed režiimid.

Ka on Trump tekitanud rahvusvahelisi pingeid, kuna ta võib loobuda sanktsioonidest Venemaa vastu, kutsuda ellu majanduslikku protektsionismi, et muuta Ameerika "great again" riigiks ning sulgeda Ameerika välismaailma eest.

Paraku viivad sellised meetmed Ameerikat hoopis tagasi, mitte edasi. Ja näib nagu need, kes valisid Trumpi, elavad endiselt minevikus.

Mitmed analüüsid näitavad, et Trumpi valisid võimule rumalad konservatiivsed valged inimesed, kes usuvad, et sõda lahendab kõik probleemid. Tundub, et paraku pooled neist valijatest istuvad sotsiaalhoolekande peal ning nad usuvad kõike, mida neile räägitakse.

Seetõttu on kurb, et Ameerika endale sellise presidendi sai. Ameeriklased väidetavalt hääletasid muutuse nimel, kuid kindlasti ei saa see muutus hea olema.