Siin võiks hakata probleemi otsima juhtidest ehk siis juhatusest. Kui hästi funktsioneeriva ettevõtte juhid on reeglina kõrgelt haritud ja omas valdkonnas pädevad spetsialistid, siis AS Eestis on juhid valitud sotsialistliku kolhoosi meetodil, mis tähendab, et vajalik ei ole ei haridus, kvalifikatsioon ega eelnev töökogemus.

Lihttöölised hääletavad, keda nad tahaksid tsehhi juhatajana näha ja hea õnne korral võetaksegi rahva häält kuulda. Tavaliselt osutub valituks selline laadna olekuga rahvamees, kes ei ole suu peale kukkunud ja oskab igas olukorras naeratava näoga rahustada, et pole hullu mehed - jääme ellu.

Samas on lihtrahvale nõudmised absurdilaadsed. Selle tõestuseks nägin kunagi tööportaalis kuulutust, kus otsiti ministrite autobaasi autojuhti. Nõudmised olid järgnevad: peab omama vähemalt 10 aastast sõidustaaži, ei tohi olla osaline üheski avariis, ei tohi olla karistatud ei haldus -ega kriminaalkorras, peab omama kõigi kategooriate juhiluba. Peab olema esindusliku välimusega ja kasuks tuleb võõrkeelte oskus.

Võtame siis kõrvale riigikogu liikmed, kelle seast valitakse välja ministrid, kes juhivad Eesti riiki: haridus - ei ole vajalik (on olnud rahvasaadikuid, kel keskharidus), eelnev töökogemus - ei ole vajalik, võõrkeelte oskus - ei ole vajalik, väikesed seaduserikkumised - pole probleemi (on olnud juhtumeid, kus ministrid ja riigikogulsed on kriminaalsüüdistustega kohtu alla läinud ja ka süüdi mõistetud). Kas tasub jätkata? Ma arvan, et mitte.

Kui võtta tänane valitsus, siis ainsana võiks ministritest pädevaks lugeda kultuuriministrit, see ametikoht on ka läbi ajaloo olnud kunsti ja kultuuritegelaste pärusmaa. Seevastu kaitseministritest ei tule meelde, et keegi kohustuslikku armeeteenistustki läbinud oleks, rääkimata haridusest sõjakoolis. Sama puudutab kahjuks ka rahandus-, sise- ja majandusministrit. Mäletate veel aega, kus siseminister oli Lagle Parek?

Kogu selle arutluse tulemusena saab ka väheharitud kodanik aru, et nii ei saa rallit sõita. Ei saa ilma kvalifikatsioonita olla riigi tüüri juures ja kümne küünega oma positsioonist kinni hoida. Võimuiha põhjustabki intriige, salakokkuleppeid ja käsi peseb kätt metoodikat. Jah, sellise valemiga eksisteeris pool sajandit kolhoos "Nõukogude Liit", aga ka see ettevõte läks hingusele. Ärgem korrakem seda viga ja restruktueerige AS Eesti Vabariik juba täna!