Suurepärane kolmekorruseline loss sai valmis aastal 1899. 1934. aastal ostsid kolm Eesti töösturit Oru lossi ja andsid selle Eesti esimesele presidendile Konstantin Pätsile ning sellest sai tema suveresidents. Sõja ajal palee kahjuks hävitati. Nüüd võib lossi näha ainult vanadel maalidel ja fotodel.

Peterburis Nevski prospektil töötab aga ka praegu Jelissejevi kauplus. Asi on selles, et kaupluse peremeheks oli see sama kaupmees-miljonär Grigori Jelissejev. Möödunud sajandi algul avatud Jelissejevi kauplused (neid on kolm: Peterburis, Moskvas ja Kiievis) olid tollel ajal ennenägematud ja mitte ainult Venemaal.

Mainekast arhitektist Gavril Baranovskist kujunes üldse Jelissejevi ihuarhitekt. Baranovski projekteeris kõik Jelissejevile kuulunud majad Peterburis ja ka nüüdseks hävinud Oru lossi Toilas.

Nevski prospektil asuv Jelissejevi pood sai valmis 1903. aastal. Oma rikkaliku dekoori, kroonlühtrite ja kõrgete lagedega on see tõeline muinasjutuline palee. Kusjuures palee peal paiknevad neli skulptuuri, mis on valmistatud eesti skulptori Amandus Adamsoni poolt.

Sellised huvitavad ajaloolised ja arhitektuurilised paralleelid!

Kauplus renoveeriti 2012. aastal ja nüüd, nagu ka 100 aastat tagasi, on see kauplus väga huvitav oma kaubavaliku, teeninduskultuuri ja uskumatu ilu poolest.