Rääkides alkoholivabast õlle, on esiteks ühel Eesti õlletehasel alkoholivaba ja promillidega õlu suhteliselt sarnaste siltidega - esmapilgul polegi võimalik aru saada, millega tegu. Kui näiteks 15aastane joob seda lubatud jooki, siis kas tema kolmeaastane vend saab aru, et see ei ole päris õlu? Leian, et kui joogi nimes on juba sees "õlu", siis ei tohiks seda lastele müüa ja siinkohal oleks vaja need muudatused sisse viia seadustesse.

Vaevalt, et keegi noortest joob seda sellepärast, et neile mõru märjuke maitseks. Pigem seetõttu, et nii on nende arvates lahe, sest "suured inimesed" ju teevad ka nii. Mis me siin halame, et inimesed tarbivad liiga palju alkoholi, kui seaduslikult on võimalik juba lastel sellise asjaga harjuda ja maitsemeeli harjutada tuleviku tarvis, et ikka rohkem ja ladusamalt alla läheks?

Mis mind aga eriti nukraks praegu teeb, on uus pirni "non-alcohol" siider, kus etanoolisisaldus on 1,2, seega on ta seaduse silmis mittealkohoolne jook, mida saavad ka lapsed osta. Toodet kirjeldatakse kui mõnusat ja mahedat jooki, mis sisaldab siidriveini, kuid siidri alkoholisisaldus on viidud miinimumi. Lisatud on ka, et lastele seda ei soovitata. Millist last see jutt aga huvitab?

Konkreetsel juhul on minu arvates tegemist just pigem alaealistele mõeldud joogiga. Kui oleks tõesti tahetud toota siidritaolist lahjat jooki, oleks selle alkoholisisaldus võinud olla 1,3. See oleks omakorda tõesti näidanud, et lapsed pole arvatud sihtrühma hulka, kuna neil poleks võimalik seda ise poest osta.

Seaduse järgi pole ju tegemist alkoholiga, aga kui nüüd üks 12-aastane laps joob ära näiteks neli sellist siidrit - kas tõesti see ei mõju talle? Olen enam kui kindel, et tegemist oleks üsna uimase lapsega.

Erakordselt taunitav on see olukord igaljuhul. Meil on piisavalt erinevaid karastusjooke ja igasugused õlled ja siidrid jäägu täiskasvanutele. Siinkohal tuleks vastavat seadust natuke kohendada, et agarad kaupmehed ei saaks igasuguste mittealkohoolsete õllede ja siidritega lapsi peibutada. Õlu on siiki õlu, olenemata tema alkoholisisaldusest ja lastega sellised asjad kokku ei käi.