Riigikogu Reformierakonna fraktsiooni esimehe Urve Tiiduse sõnul on kõik täna veel lahtine. Eile kohtus Reformierakonna fraktsioon, et arutada esimese vooru tulemusi ja häälte kadumist. "Võtame samm-sammult," ütles ta. Küsimuse peale, kas koosolekul tehti ka kurja häält, vastas Tiidus: "Mina ei tee kunagi kurja häält, aga loomulikult arutati seda asja, et mis mõttekäigud võisid inimestel olla."

Kuid erakonna lõhenemist viie Nestori toetushääle kadumine Tiiduse arvates ei näidanud. "Ma ei kiirustaks järelduste tegemistega. Loomulikult on meil koostöö Sotsiaaldemokraatide fraktsiooniga ning poliitika on alati meeskonnatöö olnud. Seda peab ka õppima natuke. Täna on teine katse, nagu spordiski, ja me tahame, et läheks paremini," sõnas Tiidus.

Vabaerakond koonduks Jõksi taha ka kolmandas voorus

Vabaerakonna fraktsiooni esindaja Artur Talviku sõnul on tänaseid stsenaariumeid väga mitu ja selline luuremäng käib hoogsalt.
"Vabaerakond kohtus eile kõikide tänaste kandidaatidega. Minu seisukoht Kallase suhtes on endine: ta esindab seda seisakut ja kui Kallas saab presidendiks, siis muutusi Eesti ühiskonnas ei tule. Aga see, mida me vajame, ongi just muutuseid ennekõike parteilise hegemoonia ja laiapõhjalisema demokraatia osas," rääkis Talvik ning lisas, et seetõttu pooldab ta ka seda, et valimised läheksid valimiskogusse.

Mis saab edasi kolmandas voorus, ei oska Talvik veel öelda. "Iga saadik on vaba oma tegemistes. Kui Jõks läheb kolmandasse vooru, siis kõik on ikka tema taga."

"Minu seisukoht on ,et palju sõltub sellest mida teevad sotsid kolmandas voorus. Nende seas on kindlasti Jõksi toetajaid. Kui sotsid otsustavad vabalt hääletada, siis läheb kindlasti valijameeste kätte."

Talvik lisas, et kui Mailis Reps läheb presidendivalimiste kolmandasse vooru, siis tõenäoliselt Keskerakonna parteiline distsipliin säilib. "Kui ei lähe, siis võib juhtuda, et Kallase ja Savisaare diil pääseb mõjule, mis tähendab seda, et paljud keskerakondlased võivad minna Kallase taha," kommenteeris Talvik.

Sotside pahameel võib halvendada Kallase võimalusi

Mailis Repsi käis Keskerakonna fraktsioonist valimiskomisjoni esitamas Kadri Simson. Eilsete häälte kadumise kohta ütles Simson, et tõenäoliselt reformierakondlased pahandasid välja sotsid ja halvendavad täna Siim Kallase võimalusi. Seda, kas sotsid on nii kergesti pahandatavad või on pikk koostöö neid karastanud, on Simsoni sõnul raske öelda.

Seda, kellele lähevad Keskerakonna hääled, kui Allar Jõksist saab teine kandidaat kolmandas voorus, ei soovinud Simson arutada, vastates lühidalt: "Ma arvan, et see ei juhtu," sõnas Simson.

Presidendivalimiste teine voor riigikogus algab täna kell 12. Kui siis presidenti ei valita, toimub kell 16 kolmas voor.