“Võimalik, et neil on mingisugune siseinfo, et Kallase võimalused riigikogus valituks saada on mõnevõrra paremad,” ütles Saarts Delfile. “Ma ei usu, et seda sammu oleks tehtud, kui teiste erakondade toetus Kallasele oleks nullilähedane.”

Saartsi sõnul on Reformierakonna huviks vähemalt katsetada president ära valida riigikogus, sest valijameeste kogu on suhteliselt ennustamatu ja Mart Helme ning Allar Jõksi kandidatuur ei oleks oravaparteile hea uudis.

Võtmeküsimus, mis näitab edasisi arenguid, ongi Saartsi sõnul see, kuidas reageerivad nüüd IRL, Vabaerakond ja sotsid. “Me ei ole sotsiaaldemokraatidelt kuulnud seni veel selget ei-d, ega jah-i Kallase kandidatuurile. Täiesti lahtine on aga see, kas IRL-il või Vabaerakonnal oleks huvi Kallast toetada,” ütles ta ja lisas, et kahe viimase partei valmiduses Kallase taha tulla ta sügavalt kahtleb, kuna neil on endal juba üsna tugev kandidaat Allar Jõksi näol valimiskoguks olemas.

Saartsi hinnangul sõltuvad Kallase võimalused valijameestekogus sellest, kui palju ta riigikogus hääli saab. “Kui see on totaalne läbikukkumine, siis loomulikult teeb see tema kandidatuuri ülesseadmise valijameestekogus raskemaks. Kui aga mingi hulk hääli jääb lihtsalt puudu, siis ma arvan, et ei ole välistatud, et ta seatakse kandidaadina üles ka valijameestekogus, sest näha on, et tema ja ta meeskond on väga tõsiselt seda võimalust kaalumas, et presidendi valimiskampaaniaga lõpuni minna, mitte poole peal seisma jääda,” ütles Saarts.