"Foorumi" püüdsid nendele küsimustele vastata Urve Palo (Sotsiaaldemokraatlik Erakond), Jaak Madison (EKRE), Urve Tiidus (Reformierakond) ja Oudekki Loone (Keskerakond). Arvamuslauas olid kommunikatsiooniekspert Raul Rebane ja Eesti Ekspressi peatoimetaja Erik Moora.

Saates osalejad tõid välja, et Eesti vajaks presidendiks autoriteeti, rahva ühendajat, kriitiliste küsimuste esitajat nii parlamendi kui ka valitsuse töös, koostöö tegijat erakonnajuhtidega. Lisaks peaks ta olema inimene, kes tajuks peenemaid nüansse rahva soovides, olema rahva ühendaja, kuid kelle sõnal oleks kaalu nii välis- kui ka julgeolekupoliitikas.

Jaak Madisoni seisukoht oli, et Eesti vajab presidendiks rahva isa. Lisaks märkis Madison, et EKRE ei toeta kandidaati, kes viib ellu Reformierakonna poliitikat, viidates välisminister Marina Kaljurannale. Samuti kordas Kaljuranna venelaseks olemise mantrat.

Urve Palo oleks väga murelik, kui presidendikandidaat tuleks EKREst. "Just rahva ühendamise küsimuses, olgu see rahvus, sättumus, sugu," viitas Palo EKRE esindajate sõnavõttudele.

"Eesti president on kui põhiseaduslik majakas. President Ilves on väga särav president välispoliitikas. Nüüd on aeg, et presidendi tugevaim külg oleks sisepoliitika ja tema sisepoliitilised kogemused oleks väga head," sõnas Palo.

"Eestis on küllalt inimesi, kes tahavad presidendikandidaadiks hakata, kellel on see võimekus. Meie roll on see parim variant üles leida," märkis Urve Tiidus.

Oudekki Loone tõi eetris välja mõttekäigu presidendi kui isiksuse tugevuse kohta: "Nõrga presidendi mitteformaalne roll on väga suur. Niipea, kui on tugev isiksus, hakkab ta mitteformaalset võimu kasutama. Nõrk president tähendab seda, et tal pole suurt formaalset võimu."

Arvamuslauas olnud Eesti Ekspressi peatoimetaja Erik Moora märkis, et presidendiks pretendeerijad ei saa kaua oodata. "See, et Siim Kallas nii vara oma sooviga presideniks saada välja tuli, tähendab, et Marina Kaljurand ei saa oodata augustikuuni," sõnas Moora.

Kommunikatsiooniekspert Raul Rebane kutsus saate kokkuvõtteks poliitikuid üles suuremale poliitilisele küpsusele. "Selle vestluse põhjal, mis siin oli, tahaks näha suuremat poliitilist küpsust. Tõuske rahva kohale, mitte ärge esindage oma poliitilist gruppi."

Loe lähemalt blogist!