Faktid on järgmised:

a) Indrek Tarandit toetab TNS Emori küsitluse järgi 15 protsenti valijatest. See tähendab, et tal on toetust pooleteise kvoodi jagu ning pool kvooti annab ta „kellelegi teisele".
b) See „keegi teine" on tänase seisuga kõige populaarsem Keskerakond.
c) Edgar Savisaar ütles vahetult pärast valimistel kandideerimisest teatamist, et Brüsselisse ta ei lähe. Jüri Ratas aga läheb. Nüüd on küsimus, kas pool Indrek Tarandi kvoodist läheb Yana Toomile või Mihhail Stalnuhhinile.
d) Tarandi tulemus tundub aga kindlana ja ainus põhjus mitte juba ette õnne soovida on ebausk, et järsku kaetad ära.

Millised on alternatiivid?

a) kui Tarand saab veelgi rohkem hääli, on veelgi kindlam, et Eestit esindavad järgmised viis aastat Euroopas Stalnuhhin või Toom.
b) kui keegi kolmest ehk Reformierakond, SDE või IRL suudab saada nii palju hääli, et Keskerakond jääb oma teisest „toolist" ilma, siis Toom ega Stalnuhhin Eestit esindama ei lähe.

Seega seisame paradoksi ees: kuuest kohast, mis Euroopas Eesti valijale kuuluvad, võib saada kaks kohta see ainuke erakond, mis oli Euroopa Liiduga liitumise vastu ja Putini erakonna poolt.

Valimised on alles käimas ja seepärast rõhutan veel kord üle, et sel korral on terve Eesti üks suur valimisringkond. See tähendab, et Edgar Savisaare poolt saab hääletada nii Vinnis, Võrus kui ka Lasnamäel. Nagu ka Kaja Kallase või kellegi kolmanda poolt.

Teine oluline asi on see, et valija hääl läheb sellele inimesele, kelle poolt hääl anti. Teisisõnu ei hääletata nimekirja poolt ning Euroopasse saabki see, kes oma erakonnas enim hääli kogub.

Stalnuhhini ja Toomi probleem tuleneb aga sellest, et üksikkandidaat on üksi ja tema järel pole teist või kolmandat kandidaati. Seega - kui ta saab rohkem hääli, kui Euroopasse saamiseks vaja, lähevad ülejäänud hääled kõige populaarsema erakonna tasku.

Konkurentidele edu soovides!

P.S. Olgu öeldud, et Indrekuga oleme samal päeval miinus kolmekümne viie kraadiga ACTA miitingul seisnud. Ja nendel valimistel on ta mulle kahel korral ägedas debatis ühise vastase vastu appi tõtanud. Aitäh!