Maailma suurim lennundusallianss Star Alliance kavatseb tulevikus lisaks alliansiülestele hõbe- ja kuldtasemetele käiku lasta veel ühe või koguni kaks eliittaset. Kolme eliittasemega opereerib konkureeriv oneWorldi allianss (Ruby, Emerald, Sapphire), sellal kui teine konkurent ehk Skyteam kasutab kahte (Elite ja Elite Plus) taset. Peamised soodustused (sissepääs äriklassi lounge’idesse, täiendav pagasilimiit) kehtivad üldjuhul alates teisest tasemest.

Esialgu pole veel selge, milliseid nimesid (võib-olla teemant, võibolla plaatina) uued level’id kannaks ja milliseid alliansiüleseid hüvesid saaks Star Alliance uutele eliittasemetele jõudnuile pakkuda peale first class lounge’idesse sissepääsu ja võimaliku lisapagasilimiidi. Spekuleeritakse, et kärpida võidakse ka praeguse kuldtasandi pakutavaid boonuseid.

Suurbritannia majakas avati väga üksildane hostel

Šotimaa mandriosa loodepoolseimas punktis ehk Wrathi neemel võivad üksildust otsivad matkajad nüüd ka öömaja saada. Saareriigi „kõige isoleeritumaks“ hosteliks nimetatav majutuskoht vanas majakas on kaheksakohaline ja plaanib tegutseda aasta ringi. Peamisi atraktsioone pakuvad kaljud, merelinnud ja sageli mässav Atlandi ookean. Ulualla saamise baashinnaks on ajakirjanduses avaldatu põhjal vaid 5 naela (5,70 eurot), lisateenused on eritasu eest.

Uus-Meremaale saamine ähvardab minna kallimaks

Uus-Meremaal kavatsetakse saabuvate turistide käest tulevikus raha küsima hakata juba lennujaamas. Väljatöötamisel olev „International Visitor Conservation and Tourism Levy“ peaks olema suuruses 25–35 dollarit ning genereerima aastas ligi 80 miljonit dollarit lisatulu, mis suunataks turismiinfrastruktuuri arendamisse. Plaan on vaagimisel kuni 15. juulini, misjärel on oodata otsuseid. Austraalia ja paljude pisikeste Vaikse ookeani saareriikide kodanikud oleks uuest maksust vabastatud, lõivu võetaks vaid kaugema kandi rahvalt.

Lisaks on Uus-Meremaa ametivõimudel plaanis juurutada elektrooniline reisiluba ehk ETA, mida peaks lennukisselubamise eel internetis taotlema ka nende riikide (sealhulgas Eesti) kodanikud, kes viisat ei vaja. Analoogsed süsteemid on juba käigus USAs, Austraalias ja Kanadas, elektroonilise loa taotlemise hind jääb sõltuvalt riigist 4,5 ja 12,75 euro vahele.

Ryanair tahab lennujaamades keelata hommikuse napsitamise

Euroopa odavlennufirmad on pidevalt hädas purjutavate inimestega, kes tahavad imeodavalt reisile minna ning kaotavad lennusõidu ajal siis meelemõistuse. Pärast seda, kui Ryanairi Dublinist Ibizale suundunud lend Pariisis maandus ja lennukiuksest kolm mürgeldajat sealsele politseile edastatati, survestab Ryanair lennujaaamasid keelama alkoholimüüki enne kella 10 hommikul. Kuuldavasti olid kell 8.50 väljuvale reisile läinud mürakarud Dublini lennujaamas jõudnud endale kangemate jookidega juba tublist soojendust teha. Keeld aitaks Ryanairil lennu ajal napse müües saada alkohoolikutelt kätte optimaalse koguse raha ega sunniks lennukompaniid tegelema vaid ebameeldivate tagajärgedega.

Reisidiil

STAR ALLIANCE: edasi-tagasi lennud Oslost Honolulusse läbi Frankfurdi, Toronto, Los Angelese jt Unitedi, Lufthansa või Air Canada hub’ide teatud päevadel oktoobrist märtsini alates 531 €. gotogate.no

SKYTEAM: edasi-tagasi lennud Brüsselist mitmetesse eksootilistesse Mehhiko sihtkohtadesse (San José del Cabo, Cozumeli saar, Puerto Vallarta jt) alates 365 € septembrist maini Delta, Air France’i, KLMi või Aeromexico lende kasutades. skyscanner.net