„Tegin talle ettepaneku töösuhe lõpetada,“ tunnistab Hiiumaa Haigla juhatuse liige Riina Tamm 2016. aasta kevade kohta, kui tulid ilmsiks Ukrainast pärit eesti keelt mitte oskava naistearsti probleemid patsientide ravimisel.

Neli kuud Hiiumaa haiglas töötada jõudnud Dmytro ­Kovalenko juhtum näitab, kui oluline on, et kõik eriarstina registreerimist taotlevad välisarstid läbiksid Eesti residentuuri kestusele vastava koolituse ning sooritaksid eksami.

Hiiumaal väikeses mereäärses külas elav Kai* jäi esimest korda lapseootele 2016. aasta veebruaris. Ta oli toona 20aastane ning õppis Haapsalu kutsehariduskeskuses viimasel kursusel.

Ta võttis end rasedana arvele Hiiumaa haiglas Dmytro Kovalenko juures. Ukrainast saabunud tohter alustas Hiiumaa haiglas tööd 16. detsembril 2015.

Kai ei võinud kuidagi teada, et selleks ajaks oli Kovalenko haiglas juba ühe ravivea teinud – paigaldanud hormoonspiraali emaka asemel emakakaela. Kannatada saanud patsient küsis pärast seda terviseametilt, milline on Kovalenko kui arsti eriharidus.

Kai seda kõike ei teadnud.

„Kovalenko eesti keelt ei rääkinud, kuid mina pole kunagi vene keelt õppinud, suhtlesime nii, et õde tõlkis tema juttu,“ kirjeldab Kai oma visiiti Kovalenko juurde.

Kovalenko tegi ultraheliga kindlaks, et loode on kolmenädalane ning Kai läks rõõmsalt kooli tagasi.

Mõni päev hiljem hakkas Kail kõht valutama ja tekkis verejooks. Kai viidi Haapsalu haiglasse.