Headel bakterikollektsioonidel on aga mitu eesmärki (bakterite kogu koosneb enam kui 700st tüvest, mis on köömes selle kõrval, et ühe inimese proovis võib olla 1014 bakterit). Eesti-Rootsi laste bakterite uurimisprojekti juhtinud Marika Mikelsaar pani tähele vihjet Jaapani kolleegide teadustööst, et teatud tüüpi piimhappebakterid võivad püüda kahjulikke oksüdante ja sellega toetada inimeste tervist. „See ei olnud päris Spungi otsimine,“ meenutab ta tagantjärele.

VÄÄRTUSLIK VÄIKE: Marika Mikelsaar hoiab käes ME-3 bakterit sisaldavat ampulli.
See teadmine kulus marjaks ära, kui ta sattus teaduskonverentsil kokku Hollandi ettevõttega Mona. Hollandlastel oli samuti oma väike bakterikollektsioon, nad otsisid võimalust neid analüüsida rikaste vanainimeste tervise heaks. Ehk uuriks eestlased neidki, ühes enda bakteritega? Miks mitte, kui pisut ka raha annate, vastanud Mikelsaar ja nii löödigi käed.
Eesti mikroobitüvedest otsiti välja mõne levinud haigustekitajaga võitlevad bakterid, keda nimetatakse antagonistideks. Nendega läks Mikelsaare uurimisrühm biokeemik Mihkel Zilmeri juurde. Kas õpetaksite meile, kuidas antioksüdantsust bakterites analüüsida, küsis Mikelsaar. Ei õpeta, vastanud Zilmer, kulub liigselt aega, teeme hoopis koostööd. Hakatigi tegema.
MIHKEL ZILMER: Helluse keefir on ainus toiduaine, millele ta enda "normaalse toitumise" kaubamärgi kleepsu peale lubaks panna. Seda ka siis, kui ta ise poleks Helluse bakteri üks autoreid.

Selgus, et Hollandi bakterite seas polnud ühtki bioloogiliselt võimekat antioksüdanti, Eesti proovidest leiti aga kaks tugevat tegijat (biokeemik Tiiu Kullisaar rääkis neist aastaid kui „meie tublidest poistest“), millest üks osutus Zilmeri sõnul „eriti huvitavaks“. Hiljem sai see nimetuse ME-3.

Kosilasi rohkem kui küll

Biomeedikumis korraldati seminar, et tutvustada ettevõtjatele, mida huvitavat teadlased leiutanud-avastanud on. ME-3st olid huvitatud mitmed piimatöösturid. Teiste seast jäi silma pisike Vana-Kuuste piimaühistu, mis tootis eriti maitsvat pikantset juustu. Tootearendajad Aksel Kaldvee ja Tõnu Sepp olid sümpaatselt entusiastlikud, aga oli veel üks tõsiasi, mille tõttu valiti esimeseks katsejäneseks väikeettevõte.

Teadlased olid katsetes kindlaks teinud bakteri head omadused: toetab teiste kasulike bakterite arengut ja hävitab halvad.

Teadlased olid katsetes kindlaks teinud bakteri head omadused: toetab teiste kasulike bakterite arengut ja hävitab halvad. ME-3 tubliduses ei kahelnud keegi. Aga kuidas hakkab bakter käituma piimatööstuses ja tootmisprotsessis? Kuidas juustus? Äkki ta ei püsigi piimasegus, vaid „ronib“ niiske õhu käes mööda töötaja kinnast ja tööpindu üle juustuköögi laiali?

Seega kalkuleeriti ratsionaalselt: kui Tartu bakteri tõttu peaks Vana-Kuuste tootmine mõneks ajaks seiskuma, jõutakse väikese piimaühistu köögi puhastamine uuringurahast veel kinni maksta.

Kõigi kergenduseks püsis bakter seal, kus ette nähtud. Nüüd julgeti ka suurtootja Tere poole pöörduda.

Aga bakterit tahtis ka soomlaste Raisio ja tartlased olid valmis ka koostööd alustama Võru juustutehasega. Paraku läksid plaanid mõlemi tootjaga luhta: Raisios saneeriti tootmisüksus, Võru tehase ostis ära Valio (kel oli juba olemas enda bakter).

Eesti bakteriga Lõuna-Korea jogurt Pure, mida reklaamisid nõtked iluuisutajad, sai ootamatu tagasilöögi, kui Korea lehmi tabas äkitsi suu- ja sõrataud.

„Siniste juustega turundustibide väljamõeldis“

RISKANTNE, KUID EDUKAS: Tere kunagine turundusjuht Anne Tääkre meenutas, et bakteri toidu sisse panek oli ärev protsess. Jääb ME-3 keefiris ellu? Säilivad tema head omadused ka inimese kõhus? Läks hästi!
Tere Dr. Helluse tootesari tegi konkurendid ja osa avalikkusest parajalt skeptiliseks. Tere toonasele turundusjuhile Anne Tääkrele meenub kõige kirevam osatus konkureeriva piimatööstuse juhilt: Dr. Helluse tervistparandav toime pole muud kui siniste juustega turundustibide väljamõeldis. See oligi haruldane ettevõtmine toonases Eesti piimatööstuses: siin avastatud bakter jõuab läbi teadlaste ja toidutööstuse koostöö Eesti inimeste toidulauale. Skeptikutest võis aru saada.

Helluse tootesari oli juba aastakese turul olnud, ent selle tegijad polnud ikka lõpuni kindlad, millist kasu toob bakter inimesele, kes teda pikka aega tarbib. Kahju ta teha ei saanud, seda kontrolliti nii katseloomadel kui ka vabatahtlikel inimestel. Aga kas bakter teeb kasu, kui ta on keefiris? Tere ja Tartu teadlaste ühisuuringutes mõisteti, et ME-3 jääb ühtviisi ellu nii keefiris, jogurtis kui ka kohukestes. Üllatuseks muutis ME-3 keefiri maitse ja tekstuuri mahedamaks. Küllap see ongi põhjus, miks Hellus on enim ostetud keefir Eestis, arvab Tääkre.

Täna naeravad teadlased välja küsimuse platseeboefektist. Bakterile on tehtud rida kliinilisi topelt-pimeuuringuid. See tähendab, et on kaks gruppi inimesi, kes ei tea, kas neile antakse ME-3 bakterit või tärklist. Ühele grupile antakse mõnda aega üht, teisele teist. Samal ajal jälgivad teadlased muutusi nende kehas. Kõik on kodeeritud, ka katse läbiviijad ei tea, milline grupp millist ainet saab. Seejärel tehakse ainete võtmises paarinädalane paus ning vahetatakse ained ümber. Kui teine periood läbi ja analüüsitulemused on kirjas, avatakse viimaks kood, et näha, kes millal midagi tarbis.

Selgus, et ME-3 tarvitajatel vähenes vereseerumis kolesterooli tase ja langes söögijärgne triglütseriidide tase. Viimane on otseselt seotud veresoonte ateroskleroosi riskiga.

SOS, hädamaandumine Ülemiste järvel

Kaheksa aastat tagasi oodati lennukilt saadetist Helluse bakteriga. Baktereid kasvatatakse Itaalias, seal on suurtootmiseks paremad tingimused. Pärast paljundamist pannakse bakterid „magama“ ning tuuakse 50grammiste pakikestena Eestisse.

Hinge hoitakse iga kord kinni ka siis, kui Põhja-Itaalias lund sajab. Sel juhul võivad saadetised vabalt kolm-neli päeva hilineda, sest seal valitseb täielik tohuvabohu.

Tookord tundus paki saabumine viibivat. Selgus, et bakterid jõudsid küll Eestisse, et neid vedanud Poola lennuk maandus kõigile ootamatult mitte lennuväljal, vaid jäätunud Ülemiste järvel. Saadetisega oli kõik õnneks korras, kuigi tartlased olid juba valmis oma bakterivarud üle vaatama, et Teres tootmine seisma ei jääks.

Hinge hoitakse iga kord kinni ka siis, kui Põhja-Itaalias lund sajab. Sel juhul võivad saadetised vabalt kolm-neli päeva hilineda, sest seal valitseb täielik tohuvabohu. „Ega sellest enne aru ei saa, kui oma silmaga kaost ei näe,“ tõdeb TÜ ettevõtlus- ja innovatsioonikeskuse tehnoloogiasiirde juht Jane Luht ja meenutab auto esiklaasilt krediitkaardiga härmatist maha kraapivaid itaallasi.

Villaste sokkidega musketär

Selle kahepoolse mõju tõttu on Marika Mikelsaar kutsunud bakterit ka Hellaks Musketäriks. Anne Tääkre aga meenutab, et kui Tere inimesed esimest korda Zilmeri ja Mikelsaarega maha istusid, rääkisid teadlased ME-3st nii suure helduse ja hoolitsusega, justkui peaks bakteril pidevalt villaseid sokke jalas hoidma. Zilmer puhkeb selle jutu peale naerma ja tõsineb siis: muidugi tuleb bakterit hoida! On haruldane, et patogeene hävitav tegelane samal ajal häid baktereid enda ümbert seedetraktist välja ei puksi, vaid toetab ka nende tegevust.

Helluse bakter sööb keefirist laktoosi – seega teeb ta piimatooted mahedamaks ja sobib laktoositalumatutele. Kas on probleeme kõhukinnisusega? Klaasike Helluse jogurtit enne magamaminekut! Vajate kiiret taastumist pärast trenni või snäki asendust õhtuse telerivaatamise juurde? Ikka keefir! Selles pole suhkruid, pole vaja karta ei lisakaalu ega muretseda hammaste rikkumise pärast.
TÖÖ JÄTKUB: Marika Mikelsaarel on silmapiiril taas uued bakteritüved, mis võiks saada inimestele kasulikuks toeks. Praegu otsitakse uurimisprojekti rahastajat.

Hulk Eesti tippsportlasi on käinud Zilmeri juures toitumiskavade asjus abi küsimas. Üks kindel muutus edasises menüüs on Helluse keefiri lisamine. Aga seda peavad sportlased manustama õiges koguses ja õigel hetkel. Peagi võetakse taas Zilmeriga ühendust: ossa poiss, kus kõik läheb paremini!

Saatuse irooniana saavad teadlased ka omal nahal tõdeda: kõigile Helluse keefir ei sobi. ME-3 ilmale aidanud Mikelsaar ei saa keefiri endale suurtes kogustes lubada, sest bakter tekitab muuhulgas gaase... Aga see on normaalne, lohutab Mikelsaar justkui ennast, kõigile ei saagi kõik samamoodi mõjuda. Palju sõltub ka sellest, mida keefiri tarbija enne söönud on. Peatselt Eestis toidulisandina müügile tulev puhas ME-3 kapsel professoril jällegi vaegusi ei põhjusta.

„Häbi, professor!“

Kord külastanud biomeedikumi grupp välisajakirjanikke. See oli ME-3 alguspäevil, mil bakterit kasutati Vana-Kuuste pikantse juustu tegemisel. Ajakirjanikud pistsid suurelt taldrikult juustutükke kahe suupoolega nii, et Mikelsaarel hakkas hirm. Mine tea, kuidas suurem kogus pikantset kraami välismaalaste kõhule mõjub? Õnneks kaebusi ei saadetud.

Ja veel üks lõbus lugu. Mikelsaar kutsus paarkümmend kolleegi oma suvilasse külla. Andis neile vaba voli: köök on avatud, teenindagu end julgelt ise. Üks doktorantidest teinudki külmkapi lahti, pannud käed puusa ja teatanud: „Häbi, professor, teil on Gefilus kapis!“

Kuidas bakter keefiri sisse jõuab?

KAHEPÄEVANE: Selline näeb välja ME-3 bakterimass, mis on kasvanud 48 tundi.

Itaalias kasvatatakse üles putru meenutav bakterimass. See kuivkülmutatakse ehk tsentrifuugi ja külma kasutades eemaldatakse vesi. Bakter jääb justkui magama ning kannatab sellisena temperatuurikõikumisi ja transporti. Seejärel lennutatakse bakter Itaaliast Eestisse ja jõuab lõpuks näiteks Põlvasse. Pisut „magavat“ bakteripulbrit pannakse piima sisse. Seal ärkab ta niiskuse peale üles ning asub piimasuhkrut sööma ja kosuma. Seejärel kasvab ta koos keefiribakteriga – nad saavad omavahel hästi läbi. Kasvamine käib teatud hetkeni, kuni kogu mass jahutatakse maha ja arenguprotsess jääb seisma. Bakter on endiselt elus ja teda leidub keefiris piisavas koguses, et sellest meile kasu oleks. Kuni keefir on külmkapis, viibib bakter ooterežiimil. Keefiri joomise järel elab bakter üle maohappe, jõuab soolestikku, kinnitub sinna ja hakkab toitu lõhustama, soolde sattunud kahjulikke baktereid hävitama ning verre põletikuvastaseid ühendeid edastama.

Kui kauaks ME-3 bakter meie kõhtu jääb? Sõltub sellest, kui palju on tarbijal kõhus talle iseloomulikke baktereid, kui palju on ta antibiootikume söönud jmt. Mõnel inimesel püsib ME-3 kaks nädalat, harva lausa kaks kuud.

Miks ME-3 kasulik toime Euroopa toiduohutusameti kinnitust pole saanud?

Greete Palmiste
HOIAB KOKKU: Marika Mikelsaare sõnul on ME-3 omamoodi, enamasti hoiavad ME-3 taolised tüved rohkem sirgesse ritta, aga siin on näha pigem puntrasse kogunemist.

Aastaid tagasi kirjutas Ekspress, et Eestis paljukiidetud ME-3 bakteritega tooted pole saanud Euroopa toiduohutusametilt (EFSA) kinnitust ehk nn health claim’i, et tegu on tervist toetava tootega.

Seni pole olukord muutunud, aga see pole muutunud ühegi probiootikumi sisaldava toote jaoks Euroopa turul. Samaväärselt ootavad EFSA kinnitust veel 10 toodet, nende hulgas ka Actimel ja Gefilus.

EFSAga on probleeme mitmel tasandil. Esiteks pole olemas lõplikke selgeid juhiseid, milliseid uuringuid EFSA kinnituse tarvis vaja oleks. Juhendmaterjale on korduvalt muudetud, ikka uute detailide lisamisega. Aasta tagasi lubati täpsemaid juhtnööre, kuid need pole tulnud. Helluse bakter on läbinud mitu topelt-pimetesti, teda on katsetatud nii loomadel kui ka inimestel, rääkimata tema tegutsemisest keefiris, jogurtis, juustus. Bakteri kohta on olemas üle 20 teadusliku publikatsiooni, välismaised uuringud on Eesti bakterit etalonikski võtnud.

Teiseks on segased lood EFSAs endas. Mõni aeg tagasi vahetati välja sealne hindamiskomisjon, sest sinna ei kuulunud ühtegi inimest, kes bakteritega teadustasandil põhjalikumalt kursis oleks. EFSA komisjonile on ette heidetud ka ebapiisavaid akadeemilisi saavutusi.

Kanadas oleks ME-3l ilmselt võimalus health claim saada, seal on taolistele bakteritoodetele kinnitusi juba jagatud. Hindamissüsteem erineb Euroopa omast: näiteks saavad teadlased komisjoni ees oma leide ja tulemusi selgitada. Seegi uuendus kuluks ka EFSAle marjaks ära, leiavad asjaosalised.

Viimati teatas EFSA, et uusi taotlusi pole kellelgi praegu mõtet saata – toimuvad organisatsiooni järjekordsed ümberkorraldused. Aga eestlased vist enam ei viitsigi ja ega see neid enam morjendagi. Uks selgemate reeglitega toidulisandite turule on juba pärani lahti, 11 riigi kõrval hakatakse puhtaid ME-3 kapsleid peagi müüma ka Eestis.