Tal on häid sidemeid ka Kremlis; Vene välisminister isiklikult aitas tal viisa saamise nimel USA valitsusametnikke veenda.

Nüüd on Vene opositsiooniaktivist Aleksei Navalnõi teinud uue paljastuse Deripaska tugevate valitsussidemete kohta. Paar päeva tagasi avaldatud videos näitab Navalnõi, kuidas Deripaska söödab ja joodab oma Norra ranniku lähedal asuval jahtlaeval Venemaa asepeaministrit. Navalnõi tugineb paljastuses fotodele ja videodele, mis avaldatud 2016. aastal ühe valgevene naise sotsiaalmeedia kontodel. Naisterahvas väidab, et tal oli Deripaskaga armusuhe.

Naine, kes nimetab end Nastja Rõbkaks, esines Venemaa televisioonis 2017. aastal, kui rääkis oma tööst ühes modelliagentuuris. Navalnõi väidab, et tegu on eskorttüdrukuga.

Rõbka postitas oma Instagrami kontole pilte ja videoklippe, milles näitab end koos Deripaskaga viimase jahil aega veetmas. Ühes 2016. aasta augustis avaldatud videos on näha Deripaskat, kes puhub jahil juttu mingi tüseda mehega. Selgub, et tegu on asepeaminister Sergei Prihhodkoga. Deripaska pöördub Prihhodko poole ees- ja isanime pidi.

Navalnõi väidab videos ka, et tema uurijad leidsid avalikud dokumendid, mis kinnitavad, et Prihhodko veetis Deripaska jahil mitu päeva ja lendas sinna Deripaska eralennukiga.

Teises videoklipis võib kuulda, kuidas Deripaska selgitab, miks USA ja Venemaa omavahelised suhted nii pingelised on. Ta väidab, et osaliselt on selles süüdi üks endine Ühendriikide ametnik, kes välisministeeriumis vene suhete eest vastutas ja aastakümneid tagasi Nõukogude vaalapüügilaeval töötas. Viidatud on USA välisministeeriumi vanemametnikule Victoria Nulandile.

Videos väidab Navalnõi, et Prihhodko hõlpelu Deripaska jahil võrdub põhimõtteliselt oligarhilt pistise võtmisega. Ta loetleb üles asepeaministri omatud väärtusliku kinnisvara Moskvas ja selle lähedal.

Navalnõi viitab ka, et läbi Manaforti on olemas side Trumpi ja Deripaska ja seega ka Vene võimude vahel. Deripaska on varem eitanud, et on Trumpi endiselt kampaaniameistrilt Manafortilt nõustamist saanud.

Deripaska kõneisik ütles Associated Pressile kommentaariks, et Navalnõi raport esitab skandaalseid ja valelikke väiteid, mida toidab sensatsioonihimu. Deripaska on lubanud Navalnõi valeväideta ja maine kahjustamise eest kohtusse kaevata.

Tegu on kokkuvõttega Raadio Vaba Euroopa ülevaatest. (c) 2017. RFE/RL