Aeg: jaanuar 2018

Hinne 4

Kui stjuardessi positiivsusest pakatav hääleke teatas Egiptuses, Sharm el-Sheikhis õhku tõusva Smartlynxi (6Y) Airbusi pardal, et „Meil võib tulla veidi enam turbulentsi“, ei osanud keegi midagi arvata. Paketipuhkuste sage needus, öine lend, väljumisega kell 2 öösel kurnab isegi pardal olevad väikelapsed ära.

Magada. Ainult magada. Niigi on lennuk selliste põlvisuruvate istmevahedega, mis paneb jumalavallatult küsima, et kas Siberisse sõitvates vagunites ehk uni magusamalt ei tulnud. Palun vaid und ja üsna pea alandataksegi armulikult valgustus tukkumistasemeni. Jumal tänatud... kuniks hakkab rappumine. Kõll-kõll! Rihmad kinni! Ja edasi puhtalt Ameerika mäed (Euroopas samal ajal möllanud torm Friederike nõudis maa peal vähemalt 12 inimelu).

Mõlemad meist on üsna karastunud lendajad, harjunud iga sorti lennumasinatega. Ent sellest hoolimata teeb Manona vaikselt hingamis- ja usaldusharjutusi, ja üritab mitte väga tugevasti küüsi abikaasa käsivarde vajutada. Üllatuslikult lapsed magavad: seitsmene Tristan ja aasta-kümnekuune Robin.

Hiljem stjuardessidega vesteldes selgub, et ka mõned neist polnud Euroopas varem nii tugevat turbulentsi pidanud taluma. Ent lennuk trotsis õhuvoole eeskujulikult ja seekord plaksutab kaks kolmandikku Pariste perekonnast auga nimetule, silmaga hinnates väga noorukesele piloodile, kui Airbusi rattad Tallinnas veidi enne õiget aega maandumisrada puudutavad.

Kui saab üldse otsustada kahe reisi põhjal (Horvaatiasse ja Egiptusesse), on SmartLynx Air näidanud end üsna kobeda vedajana – meie puhul pole hilinetud, ettetellitud toit (mitteöisel ajal on see väga mõnus teenus, eriti pisipere puhul) on selline nagu lubatud ning stjuardessid alati asjalikud ning sõbralikud. Ei midagi liigset, kõike napilt, aga funktsionaalselt. Ja kuigi tšarteri puhul ei saa eeldada, et keegi sind emakeeles mõistab, siis on ikka leitud see eesti keelt rääkiv neiuke.

Ühte vaid tahaks. Hea oleks, kui ka Smartlynxi lendudel kaptenid korra reisijate poole pöörduksid. Viimase lennu korral oleks küll tahtnud teada, kes see tubli poiss oli, kes nii hästi sõitis läbi tormi, mis kogu Euroopa lennukid maha surus.